Goed, goedkoop én snel?

Wat is voor een klant leidend bij het kiezen van een leverancier? Wanneer je deze vraag in het begin van een offertetraject aan een (potentiële) opdrachtgever stelt, krijg je over het algemeen drie antwoorden:

 1. Kwaliteit
 2. Prijs
 3. Levertijd

Goed-goedkoop-snel.gif

Hieruit trekken we de conclusie dat mensen drie belangrijke waarden hebben, waarop ze hun keuze baseren bij een aankoop. En vaak wordt daar ook nog (lever)betrouwbaarheid aan toegevoegd. Logisch, want betrouwbaarheid heeft op alle drie de genoemde punten betrekking. Men wil kunnen vertrouwen op je kwaliteit, vertrouwen op je prijs én een betrouwbare levertijd die gehaald wordt. 

De drie pijlers

Kwaliteit, prijs en levertijd dus. Deze drie factoren zijn nauw met elkaar verbonden. Vraag je te veel van het één, dan gaat dat vaak ten koste van het ander. Het is dan ook de grootste uitdaging voor maakbedrijven om kwalitatieve (half)fabricaten te produceren, in een zo kort mogelijke doorlooptijd, tegen realistische en marktconforme prijzen. Ook voor ons.

Want hoe doe je dat? In een korte tijd, de juiste en maatvaste onderdelen produceren, terwijl de kosten van het productieproces beheersbaar blijven? Waar het eigenlijk om draait is het managen van de verwachtingen. Kort door de bocht; zeg wat je doet en doe wat je zegt. Want wat een klant absoluut niet wil is:

 • Afkeur op het product omdat deze niet aan de kwaliteit voldoet
 • Onnodig veel voor een product betalen
 • Langer op een product wachten dan noodzakelijk

Maken we de verwachtingen van onze klant waar, dan doen we het goed. Dat klinkt eenvoudig, maar het is elke dag weer een enorme uitdaging.

Kwaliteit en verwachtingen

De kwaliteit van het eindproduct dat onze productiehal verlaat is afhankelijk van meerdere elementen. Denk aan mensen, aangeleverde tekeningen, machines, bewerkingen en de gehele route die het product aflegt door de fabriek. Onze klanten verwachten kwaliteit van ons. Maar is er een eenduidige definitie van kwaliteit? Ook hierbij draait het voornamelijk om verwachtingen. Wat verwacht de klant te ontvangen als we het over de kwaliteit van het eindproduct hebben? En wat verwachten wij dat de klant aanlevert om zijn product goed te kunnen produceren? Om dit helder te krijgen is het belangrijk dat de verwachtingen van beide partijen op één lijn liggen, vóórdat we overgaan tot produceren. Hoe krijgen we de verwachtingspatronen op elkaar afgestemd?

Kwaliteit; de norm

Om een definitie te geven van wat de klant van ons als toeleverancier mag verwachten hanteren wij de ISO 9013-1 voor lasersnijdelen en de ISO 2768 voor gekante plaatdelen. Dit zijn internationale normen, waarin een standaard is neergelegd. Er staat zwart op wit wat de klant van ons mag verwachten op het gebied van toleranties. Door de norm als standaard te hanteren, spreken we met elkaar af wat maximaal toelaatbaar is.

Kwaliteit; de klantvraag

We lasersnijden met Trumpf en LVD lasersnijmachines. De machines uitgerust met de meest recente fibertechniek. Onze LVD kantbanken zijn voorzien van een easy form hoekmeetsysteem. Deze technologie corrigeert de buiging al tijdens het kanten, waardoor de hoek in het plaatwerk zeer nauwkeurig wordt gevormd. Met onze plaatwerkmachines zijn we in de gelegenheid om aan meer kritische toleranties te voldoen dan staat omschreven in de norm. Vraag je als opdrachtgever afwijkende toleranties, dan is het vooral belangrijk om ze duidelijk kenbaar te maken. Zorg er daarnaast voor dat je je specificaties op orde hebt (we geven je graag vier goede redenen waarom je dit moet willen!) Vaak is het gewenst om hier voorafgaand over met elkaar in gesprek te gaan. Door met elkaar de wensen, eisen en behoeften te bespreken en vast te leggen in een werkdocument, stemmen we onze processen op elkaar af. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om afspraken te maken over het verpakken van de producten of over het meeleveren van meetrapporten.


Kwaliteit; het beleid

Door het voeren van een kwaliteitsbeleid zien wij erop toe, dat wij leveren onder de gestelde condities. Hoekman Roestvaststaal hanteert hiervoor het kwaliteitsmanagementsysteem; ISO 9001-2015. Binnen onze organisatie hechten wij waarde aan een vast aanspreekpunt als het om kwaliteitsvraagstukken gaat. Daarom hebben wij een kwaliteitsmedewerker in dienst, die kwaliteitsissues verzamelt, beheert en een passende oplossing biedt op het moment dat de verwachtingen niet in lijn liggen. Niet alleen met het doel om lopende kwaliteitsissues als losstaande incidenten op te lossen, maar juist om patronen te herkennen en te zorgen voor structurele verbetering binnen het proces.

Prijs- en prijsdruk in de maakindustrie

De maakindustrie maakt een verschuiving door van massaproductie, naar maatwerk dat specifiek aan de wensen en behoeften van de klant voldoet, ook bij kleine aantallen of zelfs enkelstuks. Dat brengt een nieuwe visie op produceren met zich mee. In het geval van Hoekman-RVS betekent dit: efficiënt en geautomatiseerd de productie van slimme plaatwerkoplossingen aansturen, ook als het om enkelstuks of kleine series gaat.

Efficiënte productie-aansturing

Automatisering en digitalisering hebben een enorme vlucht genomen en we zijn nog steeds volop in ontwikkeling. We komen op een punt waarbij de software belangrijker is geworden dan de hardware. Automatisering en efficiënte productie gaan hand in hand. Onnodige stappen in het productieproces willen we elimineren. Door repeterende en manuele handelingen uit het werkvoorbereidingstraject te halen besparen we tijd, maar ook geld.

Produceren vanuit 3D CAD

Het programmeren van de machines gebeurt niet meer aan de machine zelf, maar wordt al offline gedaan met het gebruik van slimme software. Machines voor lasersnijden, robotkanten en robotlassen, sturen wij al rechtstreeks aan vanuit de 3D-step. Een universeel 3D-model waarin productiedata staat geborgd, krijgt daardoor een steeds grotere rol. In de praktijk zien we vaak dat de aangeleverde tekeningen nog niet productiegeschikt zijn. In samenspraak met onze klant is het mogelijk dat we aanpassingen in het 3D-model doorvoeren, om tot een maakbaar concept te komen. Als uitbestedende partij is het een must om de aangepaste tekeningen ook te borgen in je processen en systemen. Want een goed revisiebeleid, heb je zelf in de hand! Dit moet je ook willen nastreven, want je wilt niet afhankelijk zijn van slechts één leverancier die weet hoe hij jouw product moet produceren.

CadmanB programma
Offline programmeren kantrobot CadmanB

Continuïteit en betrouwbaarheid versus prijs

Efficiëntie door automatisering levert tijdswinst op. En tijd is natuurlijk geld. Dit maakt het mogelijk om de productiekosten per product te verlagen. Uiteraard willen we onze klanten hiervan laten profiteren. Toch zit er ook een andere kant aan de medaille. Automatiseren kóst namelijk ook tijd en geld. Geef je je leverancier deze ruimte niet, dan ontneem je hem de mogelijkheid om te investeren in mensen en middelen. Zijn bewerkingsproces zal achterop raken en uiteindelijk verdwijnt zijn bestaansrecht. Wanneer ons productieproces rendabel is, is er ruimte om te investeren in verdere procesverbetering. Een leverancier die doorontwikkelt in processen en techniek werkt aan zijn toekomst en aan zijn concurrentiepositie. Dit vertaalt zich naar continuïteit en betrouwbaarheid. Belangrijke waarden, waar je als klant veel aan hebt!

“Elke schakel in de supply chain wil iets verdienen, maar daarvoor ook toegevoegde waarde bieden.”

Gert Hoekman | Directeur Hoekman-RVS


Korte levertijden en uptime systemen

Naast kwaliteit en prijs, is flexibel schakelen met kortere levertijden de komende jaren belangrijk voor fabrikanten van machines en systemen. Toeleveranciers zoals wij, maar ook onze klanten, staan voortdurend onder druk om meer te produceren met minder middelen in een kortere tijd. Betrouwbare, korte levertijden zijn belangrijk voor onze klanten om flexibel te kunnen zijn naar hun markt en klant. Door met de hele supply chain samen te werken en te bekijken waar de kritieke punten liggen, willen we een sterke basis te leggen voor de toekomst. Dit versterkt de marktpositie van onze klanten, maar ook van de complete Nederlandse maakindustrie. Machines die 24/7 onbemand produceren dragen hieraan bij. Uptime is de maatstaaf voor de betrouwbaarheid van de systemen. Te veel downtime heeft negatieve gevolgen voor de productiviteit, met tijd- en inkomstenverlies tot gevolg. Belangrijk is dat het verbonden bedrijfsproces, te allen tijde beschikbaar en operationeel is. Dit verdient dus onze grote zorg en aandacht. Waar mogelijk zoeken we naar effectieve en efficiënte oplossingen, zoals:

 • Optimaliseren van het bestel/orderproces (Trivest Connect)
 • First time right productie, door simulaties in software.
 • Engineeringstijd verminderen door modulair te denken en tekenen
 • Werkvoorbereidingstijd verminderen door direct vanuit CAD-model naar CAM te gaan
 • Productietijd verminderen door efficiënte plaatwerkgedachte
 • Tijd besparen door in het totale proces geen dubbele kwaliteitscontroles te doen

Programmeur kantrobot

Het meest essentieel: een goede samenwerking!

In de afgelopen jaren is er veel veranderd, zowel op het gebied van bewerkingen, als in de processen en systemen. Een hoog geautomatiseerde productie-aansturing is niet meer weg te denken uit een moderne plaatwerkfabriek. Hoekman Roestvaststaal probeert waar mogelijk altijd mee te gaan in de nieuwste ontwikkelingen en is altijd op zoek naar verbetering. We investeren continu in technologie, automatisering, productieprocessen en mensen. Dit kost tijd en geld, maar ook begrip. Begrip van de klant dat we (nog) niet altijd aan de verwachting voldoen, omdat we ons in een doorlopend leer- en verbeterproces bevinden.
In een goede relatie tussen klant en leverancier, staat de samenwerking centraal. De kans op succes neemt toe wanneer we samenwerken aan hetzelfde doel. Kenmerkend voor een goede samenwerking? Elkaar het beste gunnen, verwachtingen duidelijk uitspreken en niet voor goed gaan, maar altijd streven naar beter!

Meer nieuws

Q Fin SER 1200 een grote sprong voorwaarts!

Q Fin SER 1200 een grote sprong voorwaarts!

De nieuwe finish machine van Q Fin de Q-fin SER 1200 is in productie genomen bij Hoekman RVS. De snelheid en mogelijkheid om meer bewerkingen in één doorgang door te voeren geeft veel tijdwinst.

Lees meer
FDP en Hoekman RVS organiseerden 'Handlaserlassen in de praktijk'

FDP en Hoekman RVS organiseerden 'Handlaserlassen in de praktijk'

Met name metaalbedrijven kwamen op deze handlaserlassen presentaties en demonstratie op 7 maart jl. bij Hoekman RVS af. De praktische insteek met veel ruimte voor vragen en de demonstratie werden positief ontvangen.

Lees meer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

 1. Rollecate 31
  7711 GG Nieuwleusen, NL
  Route plannen »

Hou mij op de hoogte