Wat moet je tekenen om een product te ontvangen dat voldoet aan je verwachting?

Er is altijd een gezond spanningsveld tussen engineers/productontwikkelaars en de afdeling productie. Want hoe iets in theorie is bedacht, blijkt in de praktijk niet altijd de beste oplossing. Over de maakbaarheid van een product dient al tijdens het engineeringsproces nagedacht te worden. Daarbij is er een groot aantal facetten om rekening mee te houden.

Hoe reageert een plaatwerkproduct bijvoorbeeld als er grote krachten op uitgeoefend worden? Of hoe reageert je product op warmte-inbreng tijdens het lasproces? En, is het product zoals deze in theorie bedacht is, ook te produceren met de aanwezige machines en gereedschappen? Zomaar een paar vragen om al in de ontwikkelfase over na te denken.

Product-engineering versus productie-engineering

Traditioneel is een product-engineer geneigd zich te focussen op het product. Een valkuil is om zich te verliezen in het voortdurend optimaliseren ervan, met als gevolg dat bepaalde keuzes het productieproces onnodig duur maken. Denk hierbij aan het kiezen van een materiaalsoort die voor de toepassing duurder is dan nodig, of het overtolereren van bepaalde maatvoeringen in het product. Terwijl een product-engineer zich dus voornamelijk focust op het product, legt een productie-engineer zijn focus op het productieproces. De vraag die hij zichzelf stelt is: hoe komen we tot het beste maakbare concept, binnen een bepaald tijdsbestek, met grip op de kosten?


Nominaal tekenen

Een engineer tekent een product vaak precies zoals hij het hebben wil, exact op maat. Maar een product exact produceren volgens de maatvoering op de tekening, is - zelfs met de modernste plaatwerkmachines - onmogelijk. Om te voorkomen dat er problemen ontstaan bij het assembleren, is het van groot belang dat de losse onderdelen die een samenstelling vormen, goed in elkaar passen. De kunst is om de toleranties zo ruim mogelijk te hanteren, zonder dat het afbreuk doet aan de functionaliteit van het product. Door nominaal te tekenen, bereik je de beste maatvastheid voor jouw eindproduct. In de aanleverspecificaties vind je meer over wat je dient te tekenen om een product te laten produceren dat zo dicht mogelijk hetgeen benadert, zoals jij het bedoeld hebt.

Aanleverspecificaties

Meer nieuws

Techniekdag 2016 Hoekman Roestvaststaal

Techniekdag 2016 Hoekman Roestvaststaal

De techniekweek is een initiatief van de Industrie Kombinatie Nieuwleusen (IKN) in samenwerking met de basisscholen en het voortgezet onderwijs. Verschillende bedrijven in Nieuwleusen werken mee om deze week tot een succes te maken. De groepen 6,7 en 8 van de basisscholen en het eerste jaar van het voortgezet onderwijs uit Nieuwleusen kregen de mogelijkheid om in verschillende bedrijven te kijken.

Lees meer
Robotlassen 4.0

Robotlassen 4.0

De afgelopen maanden heeft Hoekman Roestvaststaal gewerkt aan de eerste fase van het automatiseringsproject voor zijn lasrobots. Momenteel heeft Hoekman Roestvaststaal de beschikking over twee robotlascellen, waarmee het mogelijk is om zowel RVS te lassen met een TIG-, als MIG-lasproces. De lasrobots lenen zich goed voor serieproductie en repeterende werkzaamheden. Om de robotinstallaties ook interessant te maken voor enkelstuks en kleine series is Hoekman Roestvaststaal een R&D-traject gestart om het proces van robotlassen waar mogelijk te kunnen automatiseren.

Lees meer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte