Tuin Mechanical Parts

De geschiedenis van Tuin Mechanical Parts in Dedemsvaart gaat al ruim 100 jaar terug. Onlangs heeft de firma een naamswijziging ondergaan van Machinefabriek Tuin naar Tuin Mechanical Parts. Dit sluit aan bij de professionalisering die het bedrijf doormaakt en de internationale focus in de markt. Tuin is een veelzijdige toeleverancier in complexe machineonderdelen, die ze zelf in huis fabriceert.

Make complex easy

“De kerncompetenties van Tuin zijn enerzijds het vervaardigen van complexe lassamenstellingen en anderzijds het langgatboren, beide in combinatie met een mechanische bewerking,” zegt Dik Runherd, al 13 jaar inkoper bij Tuin. “Wij produceren volgens de specificaties en tekeningen van de klant.  Alles wat binnen het bereik van het machinepark ligt wordt,  eventueel in samenwerking met een netwerk van toeleveranciers, bij ons in huis gemaakt. We boren, draaien, frezen en assembleren de bewerkte onderdelen zelf tot complexe samenstellingen. Daar ligt ook onze kracht, we kunnen ontzettend veel en gaan graag een uitdaging aan. Het motto binnen het bedrijf is dan ook niet voor niets 'Make complex easy'. 

Langgatboren van 4mm tot 90mm

Wat Tuin Mechanical Parts onderscheidt van veel andere bedrijven in de maakindustrie is het langgatboren. Van rond 4mm tot rond 90mm, exact nauwkeurig. Weinig partijen in Nederland beheersen die deze techniek als zodanig. De langgatboorinstallatie heeft twee opspanmogelijkheden, beide met eigen specificaties. Zo kan de operator aan één kant opspannen, terwijl de boor aan de andere kant een product bewerkt. Het boren gebeurt met verschillende boorgereedschappen, waarbij onderscheid wordt gemaakt in de boortechnieken Elb-boren en BTA-boren. Bij het BTA-boren zijn de boorkoppen op elke gewenste diameter af te stellen. De techniek maakt het mogelijk om een zeer nauwkeurige en rechte boring aan te brengen. Een bijkomend voordeel is dat de spanen niet door het geboorde gat worden afgevoerd, maar door het boorgereedschap zelf worden teruggeleid. Dit resulteert in een boring met een mooi glad beeld. De snijolie om mee te boren komt via een centraal toevoersysteem, dat is voorzien van een filterinstallatie.  Dat maakt dat de snijolie een langere levensduur heeft. 


Roy Woker heeft het langgatboren binnen Tuin onder zijn hoede. Zijn werkzaamheden zijn hier volledig op toegespitst; van het beoordelen van de aanvragen op de technische haalbaarheid, tot het offreren en het begeleiden van de klantopdracht. “Het kan zijn dat onze klanten het materiaal aanleveren, wij het voorzien van boorgaten, en dat het geboorde product vervolgens weer terug naar de klant gaat. Evengoed kunnen de boorbewerkingen onderdeel zijn van een samengesteld product.”

Masévon Group

Tuin Mechanical Parts maakt onderdeel uit van de Masévon Group. De groep bestaat naast Masévon en Tuin, uit de firma’s Haarhuis Advanced Construction en Vernooy Vaccuum Engineering. Een groep die nauw samenwerkt, maar waar ieder bedrijf zijn eigen verantwoordelijkheden draagt en zijn eigen bedrijfsspecifieke kenmerken heeft. “We versterken elkaar, maar we hebben elk onze identiteit.” zegt Runherd.

Masévon Technology in Hardenberg richt zich op engineering-, machinebouw-, en mechatronicaprojecten. Ze ontwikkelen en leveren turnkey, klantspecifieke oplossingen voor productieprocessen en productieautomatisering. Nadat een project volledig is uit ge-engineerd, worden de maakdelen binnen de partnergroep verdeeld en geproduceerd. Het complete eindproduct wordt vervolgens bij Masévon geassembleerd. Masévon is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. Tegenover het huidige bedrijfspand in Hardenberg wordt momenteel nieuw gebouwd. Er komt een ultramoderne locatie met een eigen verspaningstak en cleanrooms, waar producten onder zeer hoogwaardige condities kunnen worden verpakt.

Werken in een uitdagende omgeving

Binnen de complete groep is men inmiddels met zo’n 180 medewerkers. 52 daarvan werken bij Tuin in Dedemsvaart.  Met de uitbreiding in Hardenberg wordt er naar verwachting ruimte geboden aan nog eens 20 nieuwe medewerkers. De nauwe samenwerking tussen de bedrijven zorgt ervoor dat er ruime ontwikkelingsmogelijkheden voor de medewerkers liggen. Er wordt een uitdagende werkomgeving geboden, zo ook bij Tuin. Vorig jaar investeerden ze in een nieuwe multitasking machine, met een maximale draaidiameter van 650mm en 1500mm tussen de centers.  " We zijn nog op zoek naar meerdere CNC-frezers. Het productieteam draait in een tweeploegensysteem. Van 06.45 – 14.15 en van 14.00 – 21.45 uur. “Het is fijn dat er een kwartiertje overlap inzit,” aldus Dik Runherd, “ dan kunnen de teamleden met elkaar overleggen wat er moet gebeuren en waar op gelet moet worden. Op vrijdag stoppen we om 19.45 uur, dan hebben we ook op tijd weekend.”  Een aantal machines wordt offline geprogrammeerd. Dit maak het mogelijk om in de nacht onbemand een programma af te werken. Voor lange bewerkingsprogramma’s, en voor producten in een grote serie, of voor repeterend werk, is dit ideaal.

Eigen meetafdeling 

Om een controleslag te doen of de producten binnen de gestelde maattoleranties vallen, heeft Tuin een geconditioneerde meetafdeling waar één collega zich dagelijks bezighoudt met de meetactiviteiten. Wanneer de klant erom vraagt, wordt een nauwkeurig meetrapport meegeleverd.

Actueel inzicht in productieprocessen

De orders komen binnen op de afdeling verkoop en lopen dan via het bedrijfsbureau naar de werkvoorbereiding, die de opdracht uitwerkt tot een productie-order. Als het op de inkoop aankomt, is het complete project al uitgewerkt in artikelen met inkoopdelen, materialen en bewerkingen. De  materialen worden ingekocht op basis van de behoefte uit de lopende orders. Er ligt geen buis en koker meer op voorraad,  de benodigde lengtes worden op maat besteld. Dit geldt ook voor plaatwerkdelen.
Zo ligt er niet meer materiaal - dus kapitaal - op op de plank dan nodig. Qua benutting van de ruimte is het veel efficiënter om op maat in te kopen. Plaatwerk in rvs, aluminium en staal wordt vaak bij Hoekman Roestvaststaal uitbesteed.

Om de productieprocessen te sturen en monitoren wordt gewerkt met het ERP-systeem van MKG. Het systeem geeft actueel inzicht, in welke uitbestede delen er voor de lopende week binnen dienen te komen. “We monitoren voor de hele supply chain welke onderdelen er op tijd zijn en welke te laat. Hoekman doet dit netjes. Zo’n 95% van de bestellingen is op tijd.” Parelstraalwerk voor lasconstructies wordt tevens door Hoekman gedaan. “Ook dat laatste gaat super, ” zegt Runherd. “Hoekman is in staat om snel in te schakelen. Soms kan het al dezelfde dag gereed zijn."

" Hoekman-RVS is een belangrijke leverancier van Tuin Mechanical Parts
Zeker qua lasersnijwerk, zetten, het tappen van draadgaten en glasparelstralen. Hoekman-RVS staat open voor nieuwe ontwikkelingen in de markt en is behulpzaam bij spoedacties. Ik ervaar de samenwerking als plezierig!"

Dik Runherd | Tuin Mechanical Parts

Meer referenties

RVS BRUGBELETTERING PORT OF ROTTERDAM - HOEKMAN RVS

Replato. Doet.

Als Marktleider in bewegwijzeringplaten is Replato een grote speler op de Nederlandse markt. De twee jonge broers Sander en Jordi Adriaanse hebben het bedrijf in 2019 overgenomen. Replato is al vanaf 1913 als leverancier van naambordjes en bewegwijzering actief. Het bedrijf is nu in Almelo gevestigd en sterk aan het digitaliseren en automatiseren. Het werk verplaatst zich steeds meer naar kantoor. Het werken met aluminium en RVS gebeurt in enkele stuks maar ook in massaproductie.

Lees meer
G.L.A. - Desinfecterende UV-C lichtoplossingen

G.L.A. - Desinfecterende UV-C lichtoplossingen

Wist je dat…… UV-C licht een desinfecterende werking heeft? G.L.A. (Germicidal Lamps & Applications) weet dit al sinds 1985. Het bedrijf uit Enkhuizen produceert UV-C lichtoplossingen voor lucht- en oppervlaktedesinfectie. Ze hebben in de ruim 30 jaar dat ze actief zijn, veel kennis opgebouwd over het inzetten van UV-C -techniek bij het bestrijden van micro-organismen in onder andere de medische sector, de voedselverwerkende industrie en de glastuinbouw.

Lees meer

Ons team

Onze mensen maken het verschil

Een familiebedrijf sinds 1986, met inmiddels de tweede generatie - Gert en Heleen Hoekman (broer & zus) - aan het roer. Gert met zijn sterke drive om te innoveren en automatiseren om als bedrijf toekomstproof te zijn. Heleen met haar kracht om te investeren in medewerkers en hun capaciteiten, mét behoud van het Hoekman-gevoel. We zijn trots dat we ondanks de groei en ontwikkeling in het bedrijf, toch de familiaire sfeer kunnen behouden. Maak kennis met ons team.

Welke plaatbewerking kunnen we jou bieden?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte