Glasparelen

Het laten glasparelen van roestvaststaal en aluminium producten geeft een mooie egale matte finish. De oppervlakte van het materiaal wordt bekogeld met glaspareltjes waardoor het oppervlakte gladder en harder wordt. De cabine waarin wij glasparelen is 10 meter lang, 5,5 meter breed en heeft een hoogte van 3,1 meter. Wanneer het nodig is, zijn wij in de gelegenheid met 2 personen tegelijk te stralen. Dit kan op grotere projecten veel doorlooptijd schelen!

  • Max. productafmeting > moet passen in cabine van 10 x 5,5 x 3,1 m
  • Standaard Ra 1,2 μm (Te bereiken Ra = 0,8μm)

glasparelstralen onderdelen
straalwerk
Het proces van glasparelen

Glasparelstralen is een oppervlaktebehandeling waarbij perslucht vermengd met bolletjes glas tegen het product aan wordt geblazen. Het glasparelen gebeurt met een straal van maximaal 3,5 bar en met zeer zorgvuldig gereinigde en ontstofte glasparels. Het oppervlakte van het materiaal wordt door de bewerking met de glazen korrels egaal dichtgeslagen. De glasparels die wij hiervoor gebruiken zijn 100-200mu per ton. Wij parelstralen uitsluitend producten van aluminium en roestvaststaal. Zetafdrukken, verkleuringen door het lassen of het verwarmen van het materiaal verdwijnen. Daarnaast is het materiaal beter beschermd tegen oxidatie (roest).

Voordelen van glasparelen

✓ Vermindering van ruwheid van het oppervlak
✓ Na de behandeling hecht vuil minder makkelijk aan het product
✓ De bestendigheid tegen verschillende corrosievormen neemt toe

rvs 304

Het verschil tussen keramisch parelen en glasparelen

Een alternatief voor glasparelstralen is keramisch parelen. In plaats van glazen parels, gebruikt men keramische parels tijdens het proces. Deze parels zijn sterker; ze breken circa 50 keer minder snel dan glasparels. Keramische parels blijven mooi rond en behouden hun vorm, waardoor er met keramisch parelen met zuivere ronde parels gestraald wordt. Dit geeft een gladde finish aan de oppervlakte van het product met een lage ruwheid. Keramische parels zijn duurder in aanschaf, wat het uiteindelijk een duurder proces maakt.

De parels die gebruikt worden tijdens glasparelen hebben dus grotere kans tot breken. Gebroken parels zorgen ervoor dat de oppervlakte licht beschadigd en opgeruwd wordt. Dit is niet wenselijk wanneer een glad, glanzend resultaat bereikt moet worden. Maar, door het scheiden van de kapotte en de hele straalkorrels met onze stofscheider, zorgen wij ervoor dat de kapotte glasparels niet worden hergebruikt. Zodoende is het mogelijk om een ruwheidswaarde (Ra) van 0,8 μm te halen met glasparelen (afhankelijk van de staat van het materiaal voor aanvang). Dit is een vergelijkbaar resultaat ten opzichte van keramisch parelen.

Meer weten over het stralen van producten?

Glasparelstralen is heel geschikt voor producten die worden toegepast in de  voedingsindustrie of medische en farmaceutische industrie.  Wij verzorgen glasparelstralen in eigen huis. Keramisch parelen verzorgen wij niet zelf. Wil je tóch dat het eindproduct keramisch gepareld wordt, dan kunnen wij dit als onderdeel van een eindproduct ook voor je verzorgen, maar dan in samenwerking met één van onze partners.

Meer weten over de juiste finishing van een onderdeel of lassamenstelling op basis van jouw wensen en eisen? We adviseren je graag!

Welke plaatwerkoplossing kunnen we jou bieden?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte