Historie

Hoekman Roestvaststaal uw totaalleverancier

Historie

De historie van Hoekman Roestvaststaal begint bij Gerrit Hoekman. Het bedrijf Hoekman Metaal is door hem opgestart in 1986. Dit gebeurde in een huurpand aan de Schapendijk in Nieuwleusen. Gerrit Hoekman produceerde houtkachels, maar als startend ondernemer werden alle mogelijke opdrachten geaccepteerd. Hierdoor kregen de vroegere relaties uit de roestvaststaal wereld al snel de overhand, waardoor Hoekman zich op den duur meer en meer ging specialiseren in het bewerken van roestvaststaal.

Groei en ontwikkeling

In 1991 werd grond aangekocht voor nieuwbouw op het industrieterrein ‘de Meele’ in Nieuwleusen. Het bedrijf groeide in 5 jaar tijd uit tot circa vijftien medewerkers. Een jaar later is de productieafdeling over gegaan naar het huidige bedrijfspand aan de Rollecate in Nieuwleusen. Om de gestage groei van de verschillende processen binnen het bedrijf goed te begeleiden is er in 1996 gestart met het productiebesturing systeem van Ridder. Dit werd de start van een traject van vele software-automatiseringen zoals 3D-CAD, uitgebreide CAM-software voor het programmeren van de lasers en simulatiesoftware voor kantbanken en robots.

BV’s

Eind jaren negentig werden Hoekman Lasersnijden B.V., Hoekman Roestvaststaal B.V. en Hoekman Mallen B.V. opgericht. Samen vormden zij Hoekman Bedrijven. In 2010 is ook de noemer Hoekman Watersnijden hier aan toegevoegd. Tegenwoordig produceert Hoekman alleen nog onder Hoekman Roestvaststaal B.V..

Nieuwe productiehal

Door de aanschaf van een 6 kW lasersnijmachine, gekoppeld aan een volautomatisch voorraadplatenmagazijn, was het nodig de productiehal uit te breiden. Op het braakliggende terrein achter de bestaande hal werd een extra hal van 1000 m2 gebouwd. Eind 2004 werd deze in gebruik genomen. In de nieuwe productiehal kwam een voorziening voor keramisch parelen. Deze nieuwe straaltechniek verving het glasparelstralen, wat door Hoekman al sinds 1992 in eigen huis werd gedaan. In 2015 zijn de keramische parels weer ingeruild voor een nieuw verbeterd systeem voor het glasparelstralen.

Robotlassen

Begin 2005 werd er gestart met robotlassen om kleine series vanaf vijftig stuks geautomatiseerd te lassen. Begin 2006 kwam er een tweede lasrobot bij, om de capaciteit te vergroten en de klant beter van dienst te kunnen zijn. Met de robots worden kleine series gelast. Momenteel wordt er gekeken om het robotlasproces verder te automatiseren en zodoende geschikt te maken voor efficiënte enkelstuksproductie.

Luchtfoto fabriek

Uitbreiding productiehal

In 2017 werd de productiehal verhoogd om een tweede platenmagazijn te plaatsen bij de nieuwe Trumpf Lasersnijmachine die is aangeschaft. Ook werden er nog eens 1.008 zonnepanelen op het dak geplaatst.

luchtfoto zonnepanelen

Investeringen

Hoekman investeert continue in processen en machines en software.

 • 2014: Twee LVD kantbanken aangeschaft, offline programmeerbaar en geautomatiseerd hoekcorrectie-systeem.
 • 2015: Trumpf 5030 6kW Laser met volautomatisch Stopa platenmagazijn
 • 2016: Aanschaf nieuw ERP-pakket en diverse software t.b.v. automatisering, geautomatiseerd nesten, offline kantbankaansturing
 • 2017: Tandemopstelling kantbank merk LVD; 2x lengte 3,5 meter voor  lengtes tot 7 meter
 • 2017: Trumpf 5030 6 kW Laser met de LiftMastercompact en TruStore magazijnsysteem.
 • 2017: Zonnepanelen
 • 2018: Zaagmachine
 • 2019: Q-finn Timesaver ontbraammachine
 • 2018: LVD 8kW fiberlasersnijder Phoenix FL 6020
 • 2019: Aankoop extra bedrijfsruimte Kalkovenweg 14
 • 2019: Trumpf 10 kW fiberlasersnijmachine

Hoekman heden

Vandaag de dag is Hoekman Roestvaststaal een modern bedrijf, waarin de nieuwste technologieën worden toegepast.Er wordt nog steeds gewerkt met de ERP Software van Ridder, maar dan de nieuwste versie die koppelt met andere software-pakketten en waarmee er totale grip is op de processen, van calculatie, productie,  tot facturatie. Er is geïnvesteerd in nestingsoftware, simulatiesoftware voor de kantbanken en automatisering voor de lasrobots. Doorlopend wordt het machinepark uitgebreid en worden er machines vervangen als dit nodig is.