Wat is de nominale maat en wat is nominaal tekenen?

Wat is de nominale maat? En wat is nominaal tekenen? Een engineer tekent een product vaak precies zoals hij het hebben wil, exact op maat. Maar een plaatwerkproduct op maat produceren, exact volgens de maatvoering op de tekening, is - zelfs met de modernste plaatwerkmachines - onmogelijk. Om te voorkomen dat er problemen ontstaan bij het assembleren, is het van groot belang dat de losse onderdelen die een samenstelling vormen, goed in elkaar passen. Hoe teken je nou een product, zodat het zo dicht mogelijk in de buurt komt van hoe je het bedoeld hebt?

Wat is de nominale maat?

Met de nominale maat wordt de afmeting bedoeld waarop het werkstuk is ontworpen. Het zijn de maten zoals ze op de tekening staan. Het is niet eenvoudig om producten op een honderdste millimeter nauwkeurig te produceren, daarom wordt er gewerkt met toleranties. De toleranties zijn acceptabele afwijkingen op de werkelijke maat. Wanneer de werkelijke afmeting binnen de gestelde toleranties valt, komt de maatvastheid van het product niet in gevaar.

Begrippen

Nominale maat:
De nominale maat, is de maat zoals deze in je tekening staat.

Werkelijke maat:
De daadwerkelijke maat na het opmeten met je meetgereedschap. Dit heet ook wel de absolute maat.

Grensmaat:
Uiterste maat waartussen de werkelijke maat moet liggen (grootste/kleinste maat)

Maattolerantie:
Het verschil tussen de grensmaat en de nominale maat (positief/negatief)

Wat is nominaal tekenen?

Aangezien plaatwerkmachines tegenwoordig veelal al aangestuurd worden vanuit het 3D-model, is het van belang om nominaal te tekenen. Dit is tekenen in de midden van het tolerantiegebied. Hierbij calculeer je al een grensgebied in en deze verwerk je in de nominale maat, de maat die je aanhoudt op de tekening.

Wat moet je tekenen om maatvastheid in een samenstelling te bereiken?

Om een product te ontvangen wat aan de maatvoering voldoet, dien je de contouren te tekenen in het midden van het tolerantiegebied. Voor een gat met Ø20 – en een acceptabele tolerantie van 0/ +0.5 mm, teken je het gat Ø20.25 mm. Eigenlijk is in dit geval de tolerantie dus 0,25 mm.

Nominale maat
20,25
Grootste grensmaat
20,25 + 0,25 = 20,5
Kleinste grensmaat
20,25 - 0,25 = 20
Tolerantie20,5 - 20,0 = .0,25

nominaal tekenen lasersnijden

Waarom moet je lasersnijdelen nominaal tekenen?

  • Je wilt geen afkeur op het product
  • Je wilt niet onnodig veel voor een product betalen
  • Je wilt niet dat er langer aan het product gewerkt wordt dan noodzakelijk

    De tolerantie die wij op de bewerking lasersnijden kunnen hanteren is plus/min 0,2 mm. Dit heeft te maken met de nauwkeurigheid van de machine. Stel, je tekent je product met een minimale maatvoering (de kleinste grensmaat) en wij snijden het product met een verlies van 0,2 mm, dan is de kans groot dat het product niet aan je gestelde tolerantie-eis voldoet. Er volgt afkeur op het product.

    De kunst is om de toleranties zo ruim mogelijk te hanteren, zonder dat het afbreuk doet aan de functionaliteit van het product.  Te krappe maattoleranties vragen, kleiner dan noodzakelijk, verhogen onnodig de productiekosten. Dit willen we met elkaar natuurlijk liever voorkomen. Wanneer er minder nauwkeurig gewerkt hoeft te worden aan een werkstuk scheelt dit tijd en inspanning. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat we de productiekosten lager kunnen houden.

    Toleranties voor lasersnijden

    Lasersnijwerk produceren we, tenzij anders aangegeven, met de toleranties zoals gesteld in de ISO 9013-1. In deze internationale norm is vastgelegd aan welke grenstoleranties de nominale maten van producten met een thermische snijbewerking, als lasersnijwerk, moet voldoen.

    Meer over de aanleverspecificaties

    Bij het aanleveren van cad-bestanden voor het produceren van jouw plaatwerkproduct het van belang dat je op de hoogte bent van de gestelde aanleverspecificaties en voorwaarden. Voldoet een aanvraag niet aan de gestelde voorwaarden, dan komt het voor dat deze niet goed in behandeling kan worden genomen, of dat het uiteindelijke product niet aan je verwachting voldoet.

    Aanleverspecificaties

    Heb je vragen over je tekeningen, maakbaarheid of de mogelijkheden binnen het bewerkingsproces? Neem gerust contact met ons op voor advies over de juiste plaatwerkoplossing voor jouw eindproduct!

    Nominaal tekenen

    Wat is nominaal tekenen?

    Nominaal tekenen is tekenen in het midden van het tolerantiegebied. Hierbij calculeer je al een grensgebied in en deze verwerk je in de nominale maat, de maat die je aanhoudt op de tekening.

    Wat is de nominale maat?

    De nominale maat is de maat waarop een werkstuk ontworpen is. Het is niet eenvoudig om producten op een honderdste millimeter nauwkeurig te produceren, daarom wordt er gewerkt met toleranties.

    Wat is maattolerantie?

    De maattolerantie is acceptabele afwijking op de nominale maat. Het is het verschil tussen de bovenste en onderste grensmaat, dus tussen de maximale en de minimale maat. Het wordt vaak aangegeven als bijv. +/- 0,2 mm. Je weet dan dat een speling van twee tiende millimeter toelaatbaar is. Wanneer de werkelijke afmeting binnen de gestelde toleranties valt, komt de maatvastheid van het product niet in gevaar.

    Wat is de absolute maat?

    De absolute maat of werkelijke maat, is de maat die je meet met je meetgereedschap.

    Wat is een grensmaat?

    De grensmaat is de uiterste maaat waartussen de werkelijke maat moet liggen (grootste/kleinste maat).

    Wat zijn de toleranties voor lasersnijden?

    De toleranties voor lasersnijden zijn vastgelegd in de ISO 9013-1. Deze norm bepaalt aan welke grenstoleranties de nominale maten van producten met een thermische snijbewerking, als lasersnijwerk, moet voldoen.

    Welke plaatwerkoplossing kunnen we jou bieden?

    Kom in contact!

    Hoekman
    Roestvaststaal b.v.

    1. Rollecate 31
      7711 GG Nieuwleusen, NL
      Route plannen »

    Hou mij op de hoogte