Wat is TIG Lassen?

TIG lassen is een elektrische booglasmethode die gebruikt wordt voor het verbinden van metalen. TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Tungsten is de Engelse benaming voor wolfraam. Inert gas (edelgas) is het type gas dat gebruikt wordt voor deze lasmethode. TIG lassen werkt met een niet-afsmeltende elektrode, gemaakt van wolfraam. Met behulp van een TIG lasapparaat creëer je een vlamboog door met één hand de elektrode over het metaal te bewegen. In het smeltbad dat ontstaat breng je met de andere hand het lastoevoegmateriaal aan. Gedurende dit proces wordt een inert beschermgas (voornamelijk argon) toegevoegd, wat de elektrode en het lasbad beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het toevoegmateriaal en de oppervlakten vormen zodoende met een mooie, strakke, stevige las, zonder verbrandingsresten. Overigens is TIG lassen ook mogelijk zónder toevoegmateriaal. Dit heet vloeilassen; de delen worden dan samengevoegd door de basismaterialen samen te smelten. Dit wordt voornamelijk toegepast bij dun rvs plaatmateriaal t/m een dikte van 2mm.

tig lassen met toevoegmateriaal
Tig lassen zonder toevoegmateriaal

Een goede TIG las leggen

Voor het maken van een goede tig lasverbinding, dien je het TIG lassen goed te beheersen. Om zo gelijkmatig mogelijk te lassen heb je een vaste hand nodig. Wanneer je de elektrode niet constant beweegt, blijft deze vastzitten aan het materiaal. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom beweeg je de toorts en het toevoegmateriaal heel constant langs de te leggen las voor een mooi resultaat. De juiste lasparameters zijn van cruciaal belang voor de laskwaliteit, zoals de stroomsterkte (ampère) waarmee je last en de hoeveelheid gas en toevoegmateriaal. Het te lassen materiaal moet daarnaast goed schoon zijn; er mag geen vet of oxidatie op zitten.

Wanneer kies je voor TIG lassen?

Wanneer je een lasverbinding wilt maken tussen twee plaatdelen die niet alleen kwalitatief hoogwaardig is, maar ook mooi oogt, is TIG lassen een geschikte verbindingstechniek. Vooral bij dunne plaat (≤ 3 mm dikte ) is het de beste keuze. Materialen als staal, edelstaal, koper, titanium lenen zich uitstekend voor TIG-lassen. Deze worden met gelijkstroom (DC) gelast. De elektrode is op de min-pool aangesloten en tot een punt geslepen. Ook aluminium en magnesium zijn goed lasbaar op basis van TIG. Deze legeringen worden met wisselstroom (AC) gelast om de oxidehuid te doorbreken. In de voedingsmiddelenindustrie wordt voor TIG lassen gekozen omdat de las glad en schoon is, waardoor vuil zich niet kan ophopen.

Voordelen van TIG Lassen:

  • Hoge nauwkeurigheid
    Door middel van TIG lassen is het mogelijk om heel secuur een las aan te brengen. De lasser heeft goed zicht op het smeltbad en kan zelf het tempo bepalen voor het toevoegen van materiaal.

  • Schoon lasproces
    Het lasproces spettert niet en er komt nauwelijks lasrook vanaf. Dit maakt het een schonere lasmethode dan bijvoorbeeld MIG lassen. Het is gezonder voor de lasser. Het is niet zo dat er helemaal geen lasdamp vrijkomt, daarom is het wel belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het gebruiken van lasdampafzuiging.

  • Hoge laskwaliteit
    De lasser kiest zelf de snelheid waarmee het materiaal toegevoegd wordt. Er is weinig kans op insluitingen van verontreiniging, door een goede bescherming tijdens het lasproces. Hierdoor kost het chemisch of mechanisch reinigen van een las minder tijd en inspanning achteraf,  minder dan bijv. bij een elektrode of MIG/MAG-las. Optisch ontstaat een mooiere lasverbinding.
  • Allerlei lasposities mogelijk
    Boven je hoofd lassen, of in een moeilijke hoek, bij TIG lassen maakt dit niet uit, zolang de las met je lastoorts en het toevoegmateriaal goed bereikbaar is. 
  • Toepasbaar voor vele metaalsoorten en diktes
    TIG-lassen in geschikt voor heel dun plaatwerk, doordat je hele kleine lasjes kunt leggen. Ook dik materiaal is lasbaar. Door gebruik van hoogwaardige TIG lasapparatuur met AC/DC regeling en functionaliteiten voor hot start, upslope, gepulseerd lasssen en downslope kan de lasser het apparaat afstemmen op het te lassen materiaal.

Nadelen van TIG Lassen


  • Lage lassnelheid
    TIG Lassen is een relatief langzaam lasproces. 
  • TIG Lassen is duur
    De combinatie van de lage snelheid van het lasproces en de duurdere lasapparatuur en benodigdheden als toevoegmateriaal en gas, maken het een kostbaar lasproces. Duurder dan bijvoorbeeld bij elektrodelassen.

  • Moeilijker lasproces om te beheersen
    Tig lassen vergt precisie en geduld. Met de ene hand voer je toevoegmateriaal aan en met de andere bedien je de toorts, hiervoor heb je vaardigheid nodig. Ook heb je de juiste kennis van het lasproces nodig, zoals kennis over de materialen en het gebruik van gas en backinggas. De lasser heeft specifieke lascertificaten nodig. Hierop is aangegeven welk lasproces hij beheerst, welk materiaal gelast mag worden en welk lastoevoegmateriaal, welke plaatdikte en welke positie gebruikt mag worden.

  • Kans op kromtrekken en vervorming
    Door de hoge temperaturen tijdens het lasproces kunnen dunne platen kromtrekken of vervormen. Om dit te voorkomen dient een lasser veel ervaring te hebben.

Wat is het verschil tussen MIG en TIG Lassen?

Het grote verschil tussen MIG/MAG lassen en TIG lassen is de wijze waarop de boog tot stand komt. Bij TIG lassen brandt de vlamboog tussen de wolfraam-elektrode en het werkstuk en bij MIG/MAG lassen wordt de lasboog tussen het de lasdraad en het werkstuk getrokken. Er ontstaan geen spetters en vonken bij TIG lassen, wat bij MIG lassen wel het geval is. TIG lassen gaat met een lagere lassnelheid dan MIG lassen.

Meer weten over TIG Laswerk?

Hoekman RVS verzorgt complete lassamenstellingen uit plaatwerk in rvs en aluminium. Benieuwd naar de mogelijkheden of aanleverspecificaties voor het uitbesteden van TIG laswerkzaamheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.

    Veelgestelde vragen over TIG lassen?

    Wat is TIG lassen?

    TIG lassen is een elektrische booglasmethode waarbij door middel van een constante stroomsterkte warmte wordt geleid via een elektrode. Deze elektrode is gemaakt van wolfraam en dus bestand tegen hoge temperaturen, zodat deze niet afsmelt. In het smeltbad dat ontstaat wordt met de andere hand toevoegmateriaal toegevoegd.

    Wat is het verschil tussen TIG lassen en MIG lassen?

    Een groot verschil tussen MIG/MAG lassen en TIG lassen is de wijze waarop de boog tot stand komt. Bij TIG lassen brandt de vlamboog tussen de wolfraam-elektrode en het werkstuk en bij MIG/MAG lassen wordt de lasboog tussen het de lasdraad en het werkstuk getrokken. Er ontstaan geen spetters en vonken bij TIG lassen, wat bij MIG lassen juist wel het geval is. TIG lassen gaat met een lagere lassnelheid dan MIG lassen.

    Wat zijn de voordelen van TIG lassen?
    TIG lassen heeft een aantal voordelen:

    • Hoge nauwkeurigheid
    • Schoon lasproces
    • Hoge laskwaliteit
    • Allerlei lasposities mogelijk
    • Toepasbaar voor vele metaalsoorten en diktes
    Wat zijn de nadelen van TIG lassen?
    • Lage lassnelheid
    • Relatief duur lasproces
    • Moeilijker lasproces om te beheersen
    • Kans op kromtrekken en vervorming
    Wanneer kies je voor TIG lassen?

    Bij dun plaatwerk in rvs of alu tot 2/3 mm kiezen we in principe altijd voor TIG lassen.

    Buitenhoek lassen: TIG tot 2-3 mm dikte. Dikker kan eventueel met MIG.
    Binnenhoek lassen:
    TIG  tot 2-3 mm dikte. Is het materiaal dikker? Dan altijd MIG/MAG.

    Welke plaatwerkoplossing kunnen we jou bieden?

    Kom in contact!

    Hoekman
    Roestvaststaal b.v.

    1. Rollecate 31
      7711 GG Nieuwleusen, NL
      Route plannen »

    Hou mij op de hoogte