Ontbramen

Het ontbramen (ook wel kanten breken) van laser gesneden plaatdelen doen we met behulp van een volautomatische ontbraammachine. Deze nabehandeling wordt toegepast omdat er na het lasersnijden braamvorming aan het product kan zitten. Vooral bij dikkere plaatdelen is dit het geval. Door de producten te ontbramen worden alle scherpe kanten van de plaatdelen afgehaald.

Waarom kiezen voor ontbramen?

 • Er ontstaan mooie gladde zijdes
 • De bewerkte plaat kan veilig verder worden verwerkt
 • Het plaatdeel is gemakkelijker schoon te maken
 • Het zorgt voor een betere hechting van een eventuele coating

De 6 verschillende mogelijkheden voor machinaal ontbramen

Ontbramen en kanten breken gebeurt bij Hoekman Roestvaststaal machinaal. De producten worden op een lopende band geplaatst, waar de producten vervolgens onder roterende borstels en een slijpband door worden gehaald. De ontbraammachines kunnen verschillende bewerkingsprogramma’s afwerken.

 1. Eenzijdig roterende borstels
 2. Eenzijdig roterende borstels + Scotch-brite band
 3. Tweezijdig roterende borstels
 4. Tweezijdig + Scotch-brite band
 5. Ontbramen door middel van Scotch-brite band
 6. Een- of tweezijdig slijpen K240/K320

Ontbramen met 1 of 2-zijdig roterende borstels

Het programma met 1 of 2-zijdig roterende borstels wordt toegepast om de scherpe kanten van een product te breken. Deze bewerking zorgt ervoor dat het product handvriendelijk wordt. Alle contouren aan het product worden machinaal voorzien van een kleine afrondradius. De eventuele microjoint blijft wel verneembaar, maar is niet meer scherp. De borstelstructuur is licht zichtbaar op de oppervlakte van het product. Het ontbramen met roterende borstels wordt vaak toegepast als voorbewerking voor een verdere oppervlaktebehandeling, als poedercoaten. Een coating hecht beter aan het product doordat er een oppervlaktevergroting plaatsvindt op de hoeken. Hierdoor ontstaat er minder snel barst- en scheurvorming op de hoeken.


Ontbramen met 1 of 2-zijdig roterende borstels + Scotch band

Het is mogelijk om Scotch-brite bewerking toe te voegen, nadat de borstelbewerking met roterende borstels heeft plaatsgevonden. De finish wordt aangebracht door middel van een Scotch band, die in één richting over het oppervlakte van het product schuurt. Afgezien van het feit dat het product geen scherpe kanten meer heeft, ontstaat er ook een lichte slijpstructuur op het product. Deze bewerking wordt daarom vaak toegepast als eindafwerking voor zichtdelen.

Ontbramen door middel van Scotch band

Door de afwerking met de Scotch-brite schuurband worden de bramen van het product geschuurd. De borstelbewerking wordt achterwege gelaten. Deze mogelijkheid wordt toegepast bij producten die dunner zijn dan ca. 1 mm. Bij deze dunnere onderdelen heeft de borstelbewerking geen effect, omdat deze niet of nauwelijks het product raakt.

Slijpen K240 / K320

Op de machine zit ook een optie om de producten machinaal te slijpen. Met een slijpband met korrel 240 of 320, worden de producten van een slijpstructuur voorzien. Het product wordt voorbewerkt met een grove korrel en vervolgens nageslepen met de gewenste korrelgrofte. Dit is een mooie eindafwerking voor zichtdelen.


Afmetingen voor automatisch ontbramen en slijpen

 • Max. breedte 1050mm
 • Max. lengte 4000mm

Ontbramen / Kanten breken

Wij kunnen producten met een breedte tot ca. 1050mm machinaal ontbramen. De maximale lengte van de producten die machinaal verwerkbaar zijn is ca. 4000mm. Producten die groter zijn dan 1050 x 4000mm kunnen wij handmatig voor u ontbramen. Onderdelen uit plaatmateriaal dunner dan ca. 1 mm zijn niet geschikt voor borstelontbramen. Bij kleine producten wordt dan de keuze gemaakt om deze te trommelen.

Slijpen van grotere producten

Wil je grotere producten laten slijpen, dan wij machinaal kunnen verwerken, dan hebben wij een samenwerking met slijpbedrijven die deze bewerking perfect uitvoeren. Zij behandelen de plaat voor waar vervolgens het product uit gesneden kan worden. Producten tot een dikte van 4mm kunnen eventueel al uit een handelsformaat geslepen plaat worden gehaald.

Meer weten over het afbramen van producten?

Heb je vragen over ontbramen of kanten breken, of wil je meer weten over de juiste nabehandeling voor je product? Neem gerust contact met ons op!

Ontbramen

Wat is een braam?

Een braam is een opstaand randje, korreltje, uitstulping of puntje aan de rand van een metalen onderdeel, waar bijvoorbeeld een zaag of laserstraal het metaal in tweeën heeft gedeeld. Een braam kan heel scherp zijn, waardoor je je handen er aan open kunt halen.

Wat is ontbramen?

Ontbramen is metaaldelen ontdoen van korrels, scherpe randen en an andere oneffenheden aan het oppervlak zodat het glad aanvoelt. Ontbramen wordt ook wel afbramen genoemd.

Welke plaatwerkoplossing kunnen we jou bieden?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

 1. Rollecate 31
  7711 GG Nieuwleusen, NL
  Route plannen »

Hou mij op de hoogte