R&D Projecten
De markt van de toeleverende industrie binnen Nederland richt zich steeds meer op enkelstuks en kleine series. Om in te spelen op deze ontwikkelingen heeft Hoekman Roestvaststaal al vele jaren geleden de eerste stappen in het digitale tijdperk gezet door het automatiseren van het lasersnijproces. Vandaag de dag kunnen bedrijven via het webportaal van Hoekman Roestvaststaal al online een lasersnij-offerte aanvragen en een lasersnij-opdracht plaatsen, die vervolgens bijna helemaal geautomatiseerd gesneden en verstuurd wordt. De filosofie bij Hoekman Roestvaststaal is dat er altijd aandacht moet zijn voor ontwikkelingen en verdere automatisering van het productieproces. Vanuit deze gedachte zoeken wij samen met partners continu naar verbetering en innovatie. Dit komt tot uiting in diverse R&D-Projecten.
Volgende stap industrie 4.0
Geautomatiseerd lasersnijden is één van de eerste stappen binnen het productieproces van Hoekman Roestvaststaal. Nu dit proces uitstekend beheersbaar is en de technologie steeds verder reikt, wil Hoekman Roestvaststaal de volgende stap zetten binnen industrie 4.0 door ook het robotlasproces en het CNC-kantproces op een soortgelijke manier te automatiseren.
CNC-Kanten automatiseren en integreren in werkprocessen
De verdere automatisering voor het CNC-kanten binnen ons bedrijf is al in een vergevorderd stadium. Met het gebruik van CADMAN-B voor de aansturing van de LVD-kantbank is deze weg al eerder ingeslagen. De beslissing is gemaakt om uit te breiden met twee LVD Kantbanken in een tandemopstelling die gezamenlijk, maar ook separaat van elkaar kunnen functioneren tot een zetlengte van 7m. Daarbij is ook de keuze gemaakt voor een volledig geïntegreerde CAD/CAM-oplossing van Radan voor het ontvouwen van plaatwerkproducten, het nesten en het programmeren. Dit maakt het mogelijk om zowel 3D plaatwerkonderdelen als 3D samenstellingen te modelleren. Onze klanten kunnen op korte termijn gebruik maken van het vernieuwde webportaal om digitaal offertes op te vragen en orders door te voeren. Op basis van het geüploade 3D-bestand kan direct een nauwkeurige plaatwerkuitslag gegenereerd worden. Het resultaat is een kortere doorlooptijd en een optimale flexibiliteit in de productie.
R&D Project Smart Welding Factory: Robotlassen 4.0
Voor het automatiseren van het robotlasproces hebben we toenadering gezocht tot het LAC. Het LAC is een onderdeel van het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek), gevestigd op het terrein van de TU Twente. Zij zijn een open innovatiecentrum en field lab op het gebied van lastechniek en de laatste jaren voornamelijk op het gebied van robotlassen. Door de expertise van het LAC in te schakelen, waarmee wij zijn verbonden in het project Smart Welding Factory, krijgen we kennis over de mogelijkheden én de onmogelijkheden. Samen met het LAC is een uitgebreide inventarisatie gedaan van de huidige stand van zaken. Met de gegevens uit de inventarisatie wordt een test uitgevoerd in het Fieldlap van het LAC binnen de Universiteit Twente. Aan de hand van de testgegevens wordt bekeken hoe er vorm gegeven kan worden aan het offline programmeren van de lasrobotinstallaties en hoe dit te integreren binnen de huidige werkwijze en software.
Meer weten over onze R&D Projecten?
Wilt u meer informatie over de lopende ontwikkelingstrajecten binnen Hoekman Roestvaststaal? Of wilt u weten wat wij nu of in de toekomst voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.