Robotlassen 4.0

De afgelopen maanden heeft Hoekman Roestvaststaal gewerkt aan de eerste fase van het automatiseringsproject voor zijn lasrobots. Momenteel heeft Hoekman Roestvaststaal de beschikking over twee robotlascellen, waarmee het mogelijk is om zowel RVS te lassen met een TIG-, als MIG-lasproces. De lasrobots lenen zich goed voor serieproductie en repeterende werkzaamheden. Om de robotinstallaties ook interessant te maken voor enkelstuks en kleine series is Hoekman Roestvaststaal een R&D-traject gestart om het proces van robotlassen waar mogelijk te kunnen automatiseren.

Haalbaarheidsstudie voor automatiseren robotlassen

Er is in samenwerking met het LAC gestart met een haalbaarheidsstudie om te kijken welke stappen binnen het proces van het robotlassen te automatiseren zijn. De volgende vraagstukken kwamen hierbij aan bod:

  • Zijn de robots offline te programmeren?
  • Welke software is hier geschikt voor?
  • Welke trainingen zijn er nodig voor onze mensen?
  • Wat is de huidige werkwijze en wat kan hierin verbeterd worden?

De uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek

Uit de studie bleek al snel dat één van onze lasrobots te verouderd is om offline te kunnen programmeren, een grote teleurstelling. Toch hebben we de uitkomsten positief weten te benutten, het gaat immers om het toekomstbestendig maken van het robotlassen binnen ons bedrijf. De keuze is daarom gemaakt om het project voort te zetten, maar dan met de focus op één van onze lasrobots.

Delfoi ARC Software voor aansturing lasrobot

Wij hebben ons vervolgens gericht op de software nodig is om de lasrobot aan te sturen. We zijn hiervoor bij de software van Delfoi uitgekomen. Delfoi ARC is een merkonafhankelijk softwarepakket voor de aansturing van lasrobots. Door deze keuze kan Hoekman Roestvaststaal ook in de toekomst blijven kiezen voor de beste lasrobotinstallaties van dat moment. Hoekman Roestvaststaal heeft in Delfoi, naast het LAC, een uitstekende partner gevonden in het automatiseren van het robotlasproces.

De vervolgstappen voor geautomatiseerd robotlassen

Na de keuze van het softwarepakket, hebben wij gekeken hoe wij deze het best in onze huidige werkwijze kunnen implementeren. We concludeerden dat er een aantal aanpassingen in onze huidige werkwijze nodig zijn. Momenteel wordt hieraan gewerkt, zodat wij binnenkort kunnen starten met de trainingen voor het offline programmeren van onze lasrobot.

Koppelen van de software aan onze 3D CAD Software

Wanneer het offline programmeren van onze lasrobot een feit is, gaan wij ons richten op het koppelen van het Delfoi ARC softwarepakket aan ons 3D CAD-softwarepakket. Voor deze koppeling is verdere research & development nodig, daarom is de studie hierna ook al gestart.

Meer nieuws

Nevat reis 2024 naar Chicago en Boston.

Nevat reis 2024 naar Chicago en Boston.

Heleen Wildvank-Hoekman heeft deelgenomen aan de Nevat business-reis van 2024. Naast bezoeken aan bedrijven die plaat bewerken, hebben zij de Bystronic showroom bezocht, kennisgemaakt met de nieuwste Atlas Robot van Boston Dynamics en in de universiteit van Boston MT een uitgebreide visie over AI gehoord.

Lees meer
Voorraad uitgebreid met  WGW S355 MC Zwart en WGW S235 JR Zwart

Voorraad uitgebreid met WGW S355 MC Zwart en WGW S235 JR Zwart

Nu direct uit voorraad leverbaar de 'moderne' staalsoorten S355 MC Zwart en de S235 JR Zwart bij Hoekman RVS. Doordat de materialen niet meer besteld hoeven te worden kan de levertijd scherper worden gepland.

Lees meer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte