Update geautomatiseerd robotlassen

Het robotlassen van kleine series en enkelstuks efficiënter en kwalitatief beter maken, dat is wat Hoekman-RVS nastreeft. Om dit te realiseren werkt Hoekman-RVS al geruime tijd aan het automatiseren van het robotlasproces. Met als ultiem doel het robotlassen van enkelstuks die in één keer goed zijn, maar dan tegen de prijs van serieproductie.

De eerste grote stappen zijn gezet. Wij zijn inmiddels in staat om vanuit het 3D CAD-model, zo goed als volledig, geautomatiseerd een lasprogramma te creëren waarop de lasrobot direct kan produceren. Het programma wordt in de de software gesimuleerd, om de gangen van de robotarm na te gaan. Botsingen met de arm of het product worden zodoende al vroegtijdig gesignaleerd. Ook de ideale volgorde van de lassen wordt in dit stadium al bepaald. Belangrijk om een goed programma te kunnen maken, is dat is dat in het 3D CAD-model de lassen en A-hoogtes al goed zijn gedefinieerd. Dit brengt ook gelijk de grootste uitdaging met zich mee.


Produceren vanuit 3D CAD in de toekomst

Hoe gaan we 3D CAD-modellen van onze klanten ontvangen, waarin de lassen op de juiste wijze gedefinieerd zijn? Uiteindelijk zal dit pas gebeuren wanneer alle partijen hieruit voordeel ondervinden. De voorzichtige conclusie die we kunnen trekken is dat, om het robotlasproces goed te kunnen automatiseren en om tot het beste eindresultaat te komen, de uitbestedende partij en producerende partij nauwer moeten samenwerken. Wij hopen dat  MBD (Model-Based Definiton) en PMI (Product Manufacturing Information) ons in de nabije toekomst hierbij gaan helpen.

Meer nieuws

Lassen 2.0

Lassen 2.0

Tig- en Mag laswerk zijn onze meest toegepaste lastechnieken. Met de ISO-3438 en NEN-1090 certificering kunnen wij complex en veeleisend laswerk uitvoeren. Onze ervaring en kennis van RVS en aluminium laswerk is op hoog niveau, daarom hebben we heel weinig richtwerk en afwerking nodig. Las-leidinggevende Albert van Spijker en Rob Schuurman, las coördinator vertellen meer over de lasafdeling van Hoekman RVS

Lees meer
Deelname kachels voor Oekraïne

Deelname kachels voor Oekraïne

Hoekman RVS heeft het project kachels voor Oekraïne gesteund. Door de platen voor eerst 45, gevolgd door nogmaals 90 kachels te snijden. Deze kachels worden door 9 metaalwerkplaatsen in gevangenissen in Nederland gemaakt.

Lees meer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte