Zonder teamwork zijn wij niets

Martijn Elders, DGA van Elders Metaal in Heeten heeft met zijn positieve, persoonlijke bedrijfsvoering van het bedrijf dat hij in 2013 van zijn ouders overnam een grote speler in metaalproducten voor de vergroenende sector (dak)tuinen, openbare ruimte en infra gemaakt. In de modulaire en circulaire constructies wordt veel cortenstaal en aluminium verwerkt..

Beetje nuchter met wat boerenverstand.

Hij staat midden in het dorpsleven. Viert elk feestje mee en wil iedereen recht in de ogen aan kunnen kijken in Heeten. Martijn Elders is naast directeur/eigenaar van Elders Metaal ook voorzitter van de ondernemersvereniging Heeten. Hij is extravert, zegt-ie-zelf, en zoekt altijd naar samenwerkingen. Zijn overgrootvader stond vier generaties geleden met zijn smederij in 1902 aan de wieg van het huidige Elders Metaal. Martijn heeft in 2013 het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Zijn vader werkt op dinsdag vaak nog mee in het bedrijf en is er op zaterdag ook vaak nog te vinden. Maar hij kan het bedrijf heel goed loslaten. Martijn vertelt graag over zijn bedrijf, zijn ambities en het team.

portretMartijnElders-HoekmanRVS-2024

Als een autoritaire gezagsdrager hangt zijn portret in de productiehallen. Een portret dat hij als geintje van zijn collega’s kreeg toen Martijn 40 jaar werd. Niets staat verder af van Martijn Elders, DGA van Elders Metaal in Heeten. Een positieve, persoonlijke bedrijfsvoering waarmee zij een grote speler in metaalproducten voor de vergroenende sector (dak)tuinen, openbare ruimte en infra zijn geworden.

‘Ik ben één van een drieling en het was al gauw duidelijk dat mijn zus en broer andere ambities hadden. Ik heb de HTS gedaan en kwam al snel in het familiebedrijf terecht. Met een bijeenkomst ‘bedrijfsovername in familiebedrijven’ bij de Metaalunie kreeg ik een beter idee wat er bij een bedrijfsovername komt kijken.’

Uitbreiding in Heeten

Het nieuwe pand ín Heeten heeft een moderne uitstraling met zijn prachtige ingang en kantoorpand dat voor de productiehal is geplaatst. Als je door de grote ramen over de weg kijkt zie je een huizenhoge kraan staan die de staalconstructie voor een grote hal in elkaar zet. Deze nieuwe hal waar de assemblage gaat plaatsvinden en de voorraden komen te liggen moet in mei 2024 klaar zijn. De uitstraling past met metaal, hout en ‘groene’ muurdelen bij het nieuwe kantoor aan de overkant. ‘Voordat de bouw eindelijk kon beginnen, zijn 7 jaren voorbijgegaan. Zowel ecologisch als archeologisch zijn de weilanden rondom het huidige pand heel interessant. Er zijn veel ijzeroventjes uit de vroege middeleeuwen gevonden en een aantal fundamenten van hele oude bewoning. Ook in mijn tuin vind ik continu van die zwarte brokken ‘slak’ die in de grond zitten.’

Relatie met Hoekman RVS

Eind 2023 werd het bedrijfsuitje van Elders Metaal ook bij Hoekman RVS gehouden met een presentatie en rondleiding. ‘Zo begrijpen onze collega’s beter wat er wel of niet mogelijk is en waarom bepaalde onderdelen op een bepaalde wijze worden genest, geproduceerd, bewerkt of verzonden. Wij zijn bij Hoekman terechtgekomen door de korte lijntjes, goede prijzen, veel (digitale) ontwikkelingen en gewoon een leuke klik.

Specialisatie in landschapsarchitectuur

‘Elders Metaal heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in landschapsarchitectuur, (dak)tuinen, openbare ruime en infra-projecten. Dat is eigenlijk ‘natuurlijk’ ontstaan doordat één van de klanten in dit segment door een grote partij werd overgenomen en deze groep ook bij Elders Metaal ging bestellen. Zo is autonome groei ontstaan. Daarnaast produceren wij staal voor woningbouw en maken wij halffabricaten voor de industrie en metaalconstructies. Met een jonge, leuke club medewerkers gaan wij samen de uitdaging aan. Het team is belangrijk. En, iedereen is van elkaar afhankelijk, er is onderling geen onderscheid, om bij te dragen aan het succes van het bedrijf. Een aantal vaste tradities binnen onze groep is dat nieuwkomers een appeltaart moeten bakken. En woensdag is gehaktdag.’

‘In de landschapsarchitectuur komt een architect vaak met een artist impresssion. ‘Kun je dat maken in staal?’ Eerst gaan we het probleem oplossen hoe we dit kunnen oppakken en maken en dan gaan we verder om tafel zitten om te kijken hoe wij meer waarde kunnen toevoegen. Wij geven altijd aan dat wij de engineering op ons nemen en hiermee in overleg gaan met de aannemer. Het vraagt natuurlijk de nodige kennis om op retentiedaken het nodige water te verwerken, de ballastsystemen bepalen waar we rekening mee moeten houden en de benodigde afschuifconstructies. Ook gebruiken wij voor dakconstructies veel aluminium omdat dit een licht gewicht heeft. Het moet wel gecoat worden maar gaat niet meteen corroderen bij een kras. Ook cortenstaal wordt veel toegepast in infra en vergroeningsprojecten.

‘Gelukkig is ‘Vergroening’ een belangrijk onderdeel geworden in een stad en op industrieterreinen. Het budget wordt hiervoor vrijgemaakt. Dus geen ‘green washing’ maar projecten waar groen in verticale muren wordt toegepast, op daken van gebouwen en binnentuinen. Vergroening is tegenwoordig een serieus onderdeel van een stadsplan en landschapsontwikkeling. ‘

Circulair en modulair

‘Steden stellen duidelijk eisen. Zo waren we recent bezig met een loopbrug en tuin met bomen boven op een flatgebouw en hebben we voor ABN Amro een volledig circulaire tuin gebouwd naast één van hun panden. Zelfs de scharniertjes kunnen opnieuw gebruikt worden. Ook modulaire constructies worden in tuin- en stadsmeubilair veelvuldig gebruikt. Onze buitenterrasjes die op een parkeerplaats passen zijn ook succesvol. Zowel in Duistland, Frankrijk en België worden deze nu toegepast. Wij verwerken ook veel houtwerk. Dus Elders Metaal beschikt ook over een FSC-certificering.

‘In 2028 willen wij volledig energie neutrale productie hebben. Dit heeft nog wel enige voeten in de aarde. Maar is haalbaar met enkele aanpassingen in productie en investeringen in nieuwe technieken. Daarbij gaan wij in de toekomst waarschijnlijk ook met Cobots en andere technieken werken omdat dit onze productiemensen veel mogelijkheden biedt.’

Meer referenties

Tuin Mechanical Parts

Tuin Mechanical Parts

De geschiedenis van Tuin Mechanical Parts in Dedemsvaart gaat al ruim 100 jaar terug. Onlangs heeft de firma een naamswijziging ondergaan van Machinefabriek Tuin naar Tuin Mechanical Parts. Dit sluit aan bij de professionalisering die het bedrijf doormaakt en de internationale focus in de markt. Tuin is een veelzijdige toeleverancier in complexe machineonderdelen, die ze zelf in huis fabriceert.

Lees meer
Cabinet Kast RVS 316

RVS Cabinet Kast voor besturingssysteem brug voor Bepacom uit Raalte

"Morgen nog beter zijn dan vandaag" Dat is het motto van Bepacom uit Raalte. Met hun oplossingen willen ze bijdragen aan een betere werkomgeving bij de klant. Dit doen ze door bedrijfszekere besturingssystemen te bouwen, die het werk van mensen veiliger en makkelijker maakt.

Lees meer

Ons team

Onze mensen maken het verschil

Een familiebedrijf sinds 1986, met inmiddels de tweede generatie - Gert en Heleen Hoekman (broer & zus) - aan het roer. Gert met zijn sterke drive om te innoveren en automatiseren om als bedrijf toekomstproof te zijn. Heleen met haar kracht om te investeren in medewerkers en hun capaciteiten, mét behoud van het Hoekman-gevoel. We zijn trots dat we ondanks de groei en ontwikkeling in het bedrijf, toch de familiaire sfeer kunnen behouden. Maak kennis met ons team.

Welke plaatbewerking kunnen we jou bieden?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte