Bosker: specialist in waterbehandeling, -beheersing en krooshekreinigers

Bosker ontwerpt, bouwt en plaatst krooshekreinigers sinds 1962. Deze worden geplaatst in het binnen- en buitenland. Daarmee zijn ze de meest ervaren producent van krooshekreinigers in Nederland. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in installaties voor waterzuivering, waterbehandeling en industriële dienstverlening.

bij bosker op locatie in termunterzijl

Start in 1932

De firma Bosker is in 1932 gestart door de opa van Dick Bosker. Vanuit het noordelijkste puntje van Groningen, begon het allemaal met machines voor de garnalenvisserij. Op een gegeven moment kwam de vraag of ze ook een machine konden bedenken om het kroos voor het hek van het gemaal weg te grijpen, want om dat regelmatig handmatig te verwijderen was een vervelendere, tijdrovende en zware klus. Deze uitdaging werd aangegaan en de specialisatie richting krooshekreinigers vond zijn weg. 

Complete machines voor waterbeheer en -behandeling

Op den duur namen de vader en oom van Dick het bedrijf over. Onder hun hoede groeide het bedrijf verder uit. Vader en oom kregen wat moeite met de mondialisering en voornamelijk met de Engelse taal die zij niet goed beheersten. Rond 1995 is het overgegaan naar Dick en zijn compagnon. Inmiddels is het bedrijf gespecialiseerd in een grote diversiteit aan machines voor waterbeheer en -behandeling. Naast de productie van de complete machines, verleent het bedrijf vergaande service na de installatie en voert het onderhouds- en revisiewerkzaamheden uit. 

grijper kroos rvs
offline geprogrammeerde kantbank

De banden met Engeland

Het agentschap waarvoor Bosker produceert zit in Engeland/USA en Singapore Het is spannend wat de Brexit brengt, omdat veel afzet in Groot Brittannië zijn weg vindt. Sowieso op mondiaal niveau met wat er allemaal gebeurt in Amerika, zijn het spannende tijden. Maar de opdrachten komen momenteel nog in grote getale binnen en de Bosker-machines worden wereldwijd geplaatst. Bosker heeft steeds meer aannemers als klant. Je ziet de trend dat gemeentes en overheden de totale aanvraag en uitvoering bij de aannemer neerleggen. De gebruikersbehoeften en eisen worden bij de opdrachtnemer neergelegd. Deze mag vervolgens naar eigen inzicht het ontwerp vormgeven en bouwen, als hij maar aan de gevraagde eisen voldoet.

Moderne en gecertificeerde productie

De afdeling engineering ontvangt de opdrdachtdocumenten en werkt deze verder uit in het CAD-programma (Solid Works) en ERP-systeem (Ridder IQ). Voorheen tekenden ze in AutoCad 2D, maar de wereld gaat steeds meer naar 3D-modelleren. Daarin kon Bosker natuurlijk niet achterblijven. Ze volgen de laatste ontwikkelingen en sturen de productie aan vanuit het ERP-systeem. Ook qua certificeringen zit het bij Bosker wel goed, ze werken volgens de laatste VCA en ISO-9001 en NEN-EN 1090 richtlijnen.

Zelf maken of uitbesteden?

‘S ochtends maakt Dick Bosker altijd een rondje over alle afdelingen. Van de engineering en werkvoorbereiding tot aan de  constructiehal en RVS-afdeling. RVS wordt bewerkt in de gecondiotioneerde ruimte, zodat er geen staaldeeltjes bijkomen. Ook wordt er in huis nog verspaand. Hiervoor heeft Bosker een aantal conventionele draai- en freesbanken staan. Dit werkt mooi om snel even een asje op maat te kunnen maken. Voorraadartikelen worden niet in huis geproduceerd. Deze worden ingekocht bij een aantal vaste toeleveranciers. 

profielen rvs 5,5 meter
bosker termunterzijl productie
snijdelen plaat in grijper staal

"Wij kunnen bepaalde onderdelen lang niet zo efficiënt produceren als onze vaste toeleveranciers. Daarom maken we de keuze om de productie van deze onderdelen uit te besteden. Voor plaatwerkdelen hebben we in Hoekman-RVS de juiste partij gevonden. Al sinds jaar en dag produceren zij plaatwerk halffabricaten voor ons."

Dick Bosker | Machinefabriek Bosker

Meer referenties

Een 'Bosker' is een begrip in onze branche

Een 'Bosker' is een begrip in onze branche

In Termunterzijl val je bijna over de grens met Duitsland. De uit 1725 daterende sluis is een trekpleister voor mooie ritjes in het weekend en de omgeving voelt als vakantie. De familie Bosker was groot in apparatuur voor de garnaalvisserij. Derk Bosker begon in 1932 zijn smederij in Termunterzijl. Daarnaast was hij reservemachinist van het (inmiddels museum)gemaal Cremer in Termunterzijl. Het was hier waar hij aan liep tegen het probleem dat het gemaal niet goed functioneerde omdat er zich veel rotzooi voor het gemaal ophoopte. Dat moest dan handmatig (ook ’s nachts) met een hark worden weggehaald. Hij ontwikkelde er een machine voor om deze arbeid te verlichten. Machinefabriek Bosker was daarmee in feite geboren.

Lees meer
Tuin Mechanical Parts

Tuin Mechanical Parts

De geschiedenis van Tuin Mechanical Parts in Dedemsvaart gaat al ruim 100 jaar terug. Onlangs heeft de firma een naamswijziging ondergaan van Machinefabriek Tuin naar Tuin Mechanical Parts. Dit sluit aan bij de professionalisering die het bedrijf doormaakt en de internationale focus in de markt. Tuin is een veelzijdige toeleverancier in complexe machineonderdelen, die ze zelf in huis fabriceert.

Lees meer

Ons team

Onze mensen maken het verschil

Een familiebedrijf sinds 1986, met inmiddels de tweede generatie - Gert en Heleen Hoekman (broer & zus) - aan het roer. Gert met zijn sterke drive om te innoveren en automatiseren om als bedrijf toekomstproof te zijn. Heleen met haar kracht om te investeren in medewerkers en hun capaciteiten, mét behoud van het Hoekman-gevoel. We zijn trots dat we ondanks de groei en ontwikkeling in het bedrijf, toch de familiaire sfeer kunnen behouden. Maak kennis met ons team.

Welke plaatbewerking kunnen we jou bieden?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte