Voortgang Project Robotlassen 4.0

Eerder dit jaar werd er een haalbaarheidsonderzoek voor het automatiseren van het robotlasproces binnen Hoekman Roestvaststaal uitgevoerd. In samenwerking met het LAC is Hoekman Roestvaststaal verbonden aan het project Smart Welding Factory. Doelstelling van dit project is kostenefficiënt kleine series en enkelstuksproductie met lasrobots mogelijk te maken.

Integratie met 3D-CAD Software
Naast het offline kunnen programmeren van de lasrobot is één van de meest uitdagende doelstellingen binnen het project de integratie met de 3D-CAD Software. De eerste stappen zijn gezet; de eerste software-testomgeving is hiervoor ingericht. Op basis van de 3Dstep-file zal het aantal lassen in het product al kunnen worden geanalyseerd. Vervolgens is de software in staat om een stapsgewijs lasprogramma te generen, waar de robot mee uit de voeten kan. De balk van de robot is gekalibreerd, zodat het nulpunt van het programma ten opzichte van het werkstuk kan worden bepaald.

Krachtenbundeling Smart Welding Factory
Het project Smart Welding Factory is een krachtenbundeling van elf ondernemingen en onderwijsinstellingen, waaronder dus Hoekman Roestvaststaal. Gezamenlijk wordt er een procedure ontwikkeld die het robotlassen van kleine series en enkelstuks efficiënter, goedkoper en beter maakt. Dit gebeurt door tijdrovende stappen in het proces te automatiseren en delen van processen samen te voegen. De kans op afkeur zal worden geminimaliseerd en de doorlooptijd voor het maken van het product kan worden verkort: First Time Right, One Piece Flow.

Onderzoek en ontwikkeling in Fieldlabs
Om de projecten succesvol te kunnen begeleiden is onderzoek en ontwikkeling nodig. Hiervoor worden Fieldlabs ingezet. Dit zijn praktijkomgevingen waarin de bedrijven en kennisinstellingen oplossingen kunnen ontwikkelen, testen en implementeren. Ook versterken ze verbindingen met onderzoek, onderwijs en beleid. Op 28 september ontvangt het project Smart Welding Factory de officiële Fieldlabstatus. Dit gebeurt tijdens de feestelijke opening op het terrein van de Universiteit Twente.

Subsidie OP-Oost 2014-2020
Het Smart Welding Factory Fieldlab heeft subsidie toegekend gekregen vanuit OP-Oost. Dit is een subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in Overijssel en Gelderland. Het valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het doel van OP-Oost is dat bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten. Met het project worden de concurrentiekracht en het innovatief vermogen van de regionale maakindustrie versterkt en wordt er een impuls gegeven aan het beleid van de provincies om Oost Nederland op de kaart te zetten als hét centrum in Europa voor onderzoek naar en ontwikkeling van robotlassen. In totaal wordt er ruim € 2 miljoen in het project geïnvesteerd.

Meer nieuws

Aangepaste openingstijden

Aangepaste openingstijden

Hoekman is het weekend van Hemelvaart van 9 t/m 12 mei gesloten. Op maandag 13 mei zijn wij weer aanwezig. Ook zijn wij gesloten in de kerstweek 2024. Wij zijn vanaf vrijdagmiddag 20 december om 14.00 uur gesloten.

Lees meer
FDP en Hoekman RVS organiseerden 'Handlaserlassen in de praktijk'

FDP en Hoekman RVS organiseerden 'Handlaserlassen in de praktijk'

Met name metaalbedrijven kwamen op deze handlaserlassen presentaties en demonstratie op 7 maart jl. bij Hoekman RVS af. De praktische insteek met veel ruimte voor vragen en de demonstratie werden positief ontvangen.

Lees meer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte