Verminderde beschikbaarheid materiaal zorgt voor prijsstijging

Door schaarste op de staalmarkt zagen we vanaf medio 2020 een fikse stijging in de prijzen voor materiaal. Voor onder andere warmgewalste coils was er een prijsstijging waarneembaar van zo'n 60%. De afgeschaalde productie in het begin van vorig jaar, toen het Corona-virus de kop op stak, is één van de aanwijsbare oorzaken voor de stijging.

  In december verhoogde één van de grootste staalproducenten de nieuwe contractprijzen voor levering van warmgewalste coils in het tweede kwartaal van dit jaar naar €700,- per ton. Begin januari volgde al een nieuwe verhoging van € 30,- en liet de fabrikant ook direct weten dat er waarschijnlijk nog een stijging van €20,- bij op komt.

  Handelaren verwachten nog meer schaarste

  Staalhandelaren in Europa verwachten komend kwartaal tienduizenden tonnen materiaal te kort te komen omdat de fabrieken minder produceren dan overeengekomen. Daarnaast leveren ze de orders ook nog eens later dan afgesproken. Het gevolg is dat de handelaren de met hun afnemers overeengekomen leverhoeveelheden bij lange na niet realiseren. Producenten en leveranciers geven aan dat de prijzen voor staal, maar ook voor roestvaststaal en aluminium in het eerste en tweede kwartaal verder zullen stijgen. Dit heeft alles te maken met de toegenomen vraag en de flinke prijsstijging van de verschillende legeringselementen zoals onder andere nikkel.

  Oorzaken van de prijsstijging:

  • Meerdere Europese staalproducenten hebben in de loop van 2020 diverse productie-eenheden afgeschaald of stilgelegd, als gevolg van ingezakte vraag door het coronavirus.
  • De Chinese productie van materiaal steeg in 2020, maar door investeringen in de Chinese infrastructuur steeg de binnenlandse afname mee.
  • Als gevolg van de toegenomen vraag vanuit China schoot ook de prijs van ijzererts omhoog.
  • Europese staalafnemers kochten meer in bij de Europese fabrieken door de importbeperkende maatregelen van de Europese commissie in 2020 en de lagere staalprijzen binnen de EU.
  • De automobielindustrie herstelde in Q3 van 2020sneller dan voorzien waardoor de vraag uit de sector toenam.

  Bron: Nieuwsbericht Metaalnieuws 15 januari 2021

  Welke gevolgen heeft deze prijsstijging op de productprijs?

  Hoekman-RVS heeft met diverse materiaalleveranciers contractprijzen per kwartaal afgesproken. Hierin zijn vaste prijzen voor standaard materialen vastgelegd. Als klant kun je hier op dit moment van profiteren! Na de lopende contractperiode worden de prijzen herzien. Voor specials en projectmatige inkopen gelden de prijzen die de leverancier op dit moment hanteert. Ook wij ontkomen er niet aan dat we een hogere inkoopprijs voor materiaal moeten betalen. Binnen ons systeem calculeren we altijd met onze actuele materiaalprijzen. De verhoogde materiaalprijzen worden verwerkt in de productcalculatie. Naast materiaal, is de productprijs opgebouwd uit machinetarieven en manuren. Er kan een prijsstijging waarneembaar zijn in het eindproduct. De hoogte ervan is afhankelijk van de verhouding tussen materiaal en (machine)uren.

  Voordeligste prijzen en snelste levertijden via webportaal

  Voor offerte-aanvragen die online worden ingediend - en waar dus minder manuren voor ingezet hoeven te worden - hanteren we een korting van 5% op de uurtarieven. Deze korting is verwerkt in de productprijzen. Onderdelen waarvan een productiegeschikt CAD-bestand beschikbaar is en die de bewerkingen lasersnijden, cnc-kanten en eventueel tappen, verzinken en/of ontbramen bevatten, zijn dus het voordeligste verkrijgbaar via het webportaal. Tevens hanteren we door de hoog geautomatiseerde afhandeling van online aanvragen, kortere doorlooptijden.

  Online offerte aanvragen

  Meer nieuws

  Het fine-tunen van een kantcel

  Het fine-tunen van een kantcel

  Het instellen van de kantcel via de software programmatuur en life aan de knoppen van de kantcel geven het mooiste kant resultaat. Benjamin van Oenen is al jaren specialist op de kantcel en geeft graag meer inzicht in het werken hiermee.

  Lees meer
  Kwaliteitsbeleid bij Hoekman RVS

  Kwaliteitsbeleid bij Hoekman RVS

  Marcel Neijmeiijer is kwaliteitsmanager bij Hoekman RVS waarbij het kwaliteitsbeleid is afgestemd op de klantvraag. Belangrijk hierbij is dat de verwachtingen van de klant worden afgestemd en de toleranties worden afgesproken. Dat is per segment en per klant verschillend. Kwaliteit loopt door de hele organisatie waarbij wij continu kijken waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Onze ISO certificeringen worden jaarlijks gecontroleerd zodat alle procedures en vakmensen gecertificeerd zijn.

  Lees meer

  Wat kunnen we voor jou betekenen?

  Kom in contact!

  Hoekman
  Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
   7711 GG Nieuwleusen, NL
   Route plannen »

  Hou mij op de hoogte