Training veilig omgaan met gassen

Begin april gaf Westfalen Gassen Nederland BV een training aan onze medewerkers met als thema “Veilig omgaan met gassen”. Binnen ons bedrijf worden gassen gebruikt bij het lasersnijden en het lassen van rvs. Tijdens de training, die onder leiding stond van Hansjan Dijk, gastechnisch specialist bij Westfalen, werd aan de hand van voorbeelden en proefjes uitgelegd hoe om te gaan met de eigenschappen en gevaren van gassen. Vragen die aan bod kwamen waren, o.a.:

Zijn gassen...

 • explosief?
 • verstikkend?
 • brandbaar?
 • zwaarder dan lucht?
 • lichter dan lucht?
 • gevaarlijk?

Proef met Argon

In één van de proeven was te zien dat gassen een verstikkende werking hebben. Een aquarium met daarin een trapje met brandende waxinelichtjes, werd gevuld met Argon. De lichtjes doofden langzaam, van onderaf. Hiermee werd aangetoond dat Argon verstikkend is en zwaarder weegt dan lucht.

Proef met Propaan

Propaanflessen mogen niet opgeslagen worden bij afvoerputten. Maar waarom niet? De reden hiervoor is dat propaan brandbaar is en zwaarder weegt dan lucht. Aan de hand van een proef waarbij propaan via een glijbaan werd geleid, werd dit inzichtelijk gemaakt.

Andere onderwerpen die tijdens de training aan bod kwamen waren explosiegrenzen en de afkortingen LEL en UEL en hun betekenis. Ook vonden we antwoorden op vragen als; waarom gaat het aansteken van een acetyleenbrander vaak fout en waar dient een vlamdover voor?

Conclusie

Aan het eind van de training stelden we ons de vraag of gassen gevaarlijk zijn. Samen kwamen we tot de conclusie dat dit niet het geval is, als je maar weet waar je mee bezig bent. De mannen van Hoekman Roestvaststaal zijn weer even op scherp gesteld als het gaat om het werken met gassen en de mogelijke gevaren. We weten weer waar ze mee bezig zijn!

Meer nieuws

KERSTSLUITING 2022

KERSTSLUITING 2022

De Kerstsluiting van Hoekman RVS is van 23 december om 15.00 uur tot 2 januari 2023.

Lees meer
Gert Hoekman: werken aan roadmap voor Nevat

Gert Hoekman: werken aan roadmap voor Nevat

In een recent interview met Metaalnieuwsbrief kwam kort het werken met en voor de Nevat ter sprake. Gert Hoekman gaf hierin het belang aan om voor de ontwikkelagenda's met de metaalbranche en de leveranciers samen op te trekken.

Lees meer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

 1. Rollecate 31
  7711 GG Nieuwleusen, NL
  Route plannen »

Hou mij op de hoogte