Training veilig omgaan met gassen

Begin april gaf Westfalen Gassen Nederland BV een training aan onze medewerkers met als thema “Veilig omgaan met gassen”. Binnen ons bedrijf worden gassen gebruikt bij het lasersnijden en het lassen van rvs. Tijdens de training, die onder leiding stond van Hansjan Dijk, gastechnisch specialist bij Westfalen, werd aan de hand van voorbeelden en proefjes uitgelegd hoe om te gaan met de eigenschappen en gevaren van gassen. Vragen die aan bod kwamen waren, o.a.:

Zijn gassen...

 • explosief?
 • verstikkend?
 • brandbaar?
 • zwaarder dan lucht?
 • lichter dan lucht?
 • gevaarlijk?

Proef met Argon

In één van de proeven was te zien dat gassen een verstikkende werking hebben. Een aquarium met daarin een trapje met brandende waxinelichtjes, werd gevuld met Argon. De lichtjes doofden langzaam, van onderaf. Hiermee werd aangetoond dat Argon verstikkend is en zwaarder weegt dan lucht.

Proef met Propaan

Propaanflessen mogen niet opgeslagen worden bij afvoerputten. Maar waarom niet? De reden hiervoor is dat propaan brandbaar is en zwaarder weegt dan lucht. Aan de hand van een proef waarbij propaan via een glijbaan werd geleid, werd dit inzichtelijk gemaakt.

Andere onderwerpen die tijdens de training aan bod kwamen waren explosiegrenzen en de afkortingen LEL en UEL en hun betekenis. Ook vonden we antwoorden op vragen als; waarom gaat het aansteken van een acetyleenbrander vaak fout en waar dient een vlamdover voor?

Conclusie

Aan het eind van de training stelden we ons de vraag of gassen gevaarlijk zijn. Samen kwamen we tot de conclusie dat dit niet het geval is, als je maar weet waar je mee bezig bent. De mannen van Hoekman Roestvaststaal zijn weer even op scherp gesteld als het gaat om het werken met gassen en de mogelijke gevaren. We weten weer waar ze mee bezig zijn!

Meer nieuws

las hal 2.0

las hal 2.0

Met een vierde vestiging in Nieuwleusen heeft Hoekman RVS een nieuwe las hal in gebruik genomen. Deze las hal loopt voorop in de technologische vooruitgang, Gert Hoekman, technisch directeur: "Wij kunnen nu grotere projecten aannemen. Er is tevens meer kennis aangetrokken op lasgebied en normering waardoor we aankomend jaar ook op het gebied van certificering een nog beter antwoord hebben op de markt."

Lees meer
sluiting eindejaar 2023 en nieuwjaar 2024

sluiting eindejaar 2023 en nieuwjaar 2024

Hoekman RVS is gesloten van 22 december 12.00 uur tot maandag 8 januari 2024.

Lees meer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

 1. Rollecate 31
  7711 GG Nieuwleusen, NL
  Route plannen »

Hou mij op de hoogte