Training veilig omgaan met gassen

Begin april gaf Westfalen Gassen Nederland BV een training aan onze medewerkers met als thema “Veilig omgaan met gassen”. Binnen ons bedrijf worden gassen gebruikt bij het lasersnijden en het lassen van rvs. Tijdens de training, die onder leiding stond van Hansjan Dijk, gastechnisch specialist bij Westfalen, werd aan de hand van voorbeelden en proefjes uitgelegd hoe om te gaan met de eigenschappen en gevaren van gassen. Vragen die aan bod kwamen waren, o.a.:

Zijn gassen...

  • explosief?
  • verstikkend?
  • brandbaar?
  • zwaarder dan lucht?
  • lichter dan lucht?
  • gevaarlijk?

Proef met Argon

In één van de proeven was te zien dat gassen een verstikkende werking hebben. Een aquarium met daarin een trapje met brandende waxinelichtjes, werd gevuld met Argon. De lichtjes doofden langzaam, van onderaf. Hiermee werd aangetoond dat Argon verstikkend is en zwaarder weegt dan lucht.

Proef met Propaan

Propaanflessen mogen niet opgeslagen worden bij afvoerputten. Maar waarom niet? De reden hiervoor is dat propaan brandbaar is en zwaarder weegt dan lucht. Aan de hand van een proef waarbij propaan via een glijbaan werd geleid, werd dit inzichtelijk gemaakt.

Andere onderwerpen die tijdens de training aan bod kwamen waren explosiegrenzen en de afkortingen LEL en UEL en hun betekenis. Ook vonden we antwoorden op vragen als; waarom gaat het aansteken van een acetyleenbrander vaak fout en waar dient een vlamdover voor?

Conclusie

Aan het eind van de training stelden we ons de vraag of gassen gevaarlijk zijn. Samen kwamen we tot de conclusie dat dit niet het geval is, als je maar weet waar je mee bezig bent. De mannen van Hoekman Roestvaststaal zijn weer even op scherp gesteld als het gaat om het werken met gassen en de mogelijke gevaren. We weten weer waar ze mee bezig zijn!

Meer nieuws

De snijkracht van een 30 kW lasersnijmachine

De snijkracht van een 30 kW lasersnijmachine

De onbekendheid met lasersnijden op een 30kW roept veel vragen op. Het snijbeeld is bijvoorbeeld anders. Bij dikkere RVS-soorten is de RA ruwheidswaarde iets hoger door een ander snijbeeld. Wilko Spijkerman, hoofd productie bij Hoekman RVS vertelt hier meer over.

Lees meer
De Ra. Ra. Ra. van het snijbeeld

De Ra. Ra. Ra. van het snijbeeld

De ruwheidswaarde = Ra van laser-gesneden metaal wisselt per materiaal en plaatdikte. Hoekman RVS monitort dit continu om hun parameters te verbeteren. Welke Ra heb jij nodig voor jouw laser-gesneden onderdelen of halffabricaten? Onze experts delen graag hun kennis hierover.

Lees meer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte