Studenten Technische bedrijfskunde presenteren: Ontwerpplan Groei & Ontwikkeling

Sander, Alwin, Rick en Sander schoven aan bij Hoekman Roestvaststaal. Het viertal studeert Technische Bedrijfskunde aan het Windesheim in Zwolle. De afgelopen weken hebben zij hard gewerkt aan hun onderzoeksopdracht. De laatste hand is hier inmiddels aan gelegd. En nu is het ontwikkelingsplan rijp om te presenteren aan Gert Hoekman en Heleen Wildvank - Hoekman.

Wat was de opdracht?
Een realistisch toekomstbeeld schetsen aan de hand van de huidige succeservaringen, dat was in grote lijnen de opdracht.

Hoe zijn jullie te werk gegaan?
Door middel van een interview hebben we meer inzicht gekregen in de cultuur en structuur binnen het bedrijf. Gert en Heleen waren bereid om veel openheid te geven. Ze vertelden ons over de plannen voor uitbreiding van de productielocatie, die dit jaar op de agenda staan. Ook vertelden ze meer over de innovatieve ontwikkelingen, de huidige markt en de visie voor de lange termijn; de mogelijkheid om het dienstenpakket verder uit te breiden. Ook hebben we de financiële gegevens geanalyseerd, om daar vervolgens een aantal conclusies aan te kunnen verbinden. Haalbaarheid, kapitaalkrachtigheid,  investeringsbereidheid, dat soort zaken. 

Hoe zien jullie de toekomstmogelijkheden voor Hoekman?
We hebben onze bevindingen en resultaten gebundeld en een ontwerpplan voor groei en ontwikkeling opgesteld. Punten die hierin onder andere naar voren komen zijn:

  • Duurzaamheid; door gebruik te maken van een grondwaterbron gaan zorgen voor machinekoeling en vervolgens het opgewarmde water weer hergebruiken voor de verwarming van bijvoorbeeld de kantoren.
  • Circulaire economie; t.z.t. een extra dienstentak opzetten die producten aan het einde van hun levensduur bij klanten ophaalt en gelijk het nieuwe vervangende product levert. Deze restmaterialen kunnen worden gerecyceld.
  • Expeditie en laaddock; als de ruimte het toelaat is het wenselijk om een ingaande en uitgaande goederenstroom te realiseren, zodat deze van elkaar zijn gescheiden.
  • Innovatie en interne ontwikkeling; interessant blijven als werkgever voor de nieuwe generatie. Mét behoud van huidige cultuur, platte structuur en korte lijnen. Er moet wel voor gewaakt worden dat wanneer het bedrijf groeit, de communicatie tussen afdelingen goed blijft verlopen, dus dat de sleutelrollen op bepaalde posities binnen het bedrijf bekleed zijn.
  • Intern transport; wanneer het bedrijf groeit moeten mensen bezig kunnen blijven met hun hoofdtaak en niet heel druk zijn met interne transport van het ene productieproces naar het andere. Een suggestie is om karretjes toe te passen in de productie waar de producten op liggen, in plaats van pallets. De karretjes kunnen gemakkelijker worden verplaatst. Advies is ook om de karretjes te nummeren, zodat in het systeem verwerkt kan worden waar de producten zich bevinden.

Ook hebben we een paar vergelijkbare bedrijven in de buurt in kaart gebracht. Wat naar voren kwam is dat zij meer mogelijkheden hebben om uit te breiden op hun huidige locatie, omdat de ruimte zich daarvoor leent. Hoekman Roestvaststaal zal op de huidige locatie op den duur geen uitwijkmogelijkheden meer hebben. Daarom kan nieuwbouw interessant zijn. Helemaal met de ideeën voor de lange termijn om meerdere bedrijfstakken te creëren op het gebied van plaatwerk, verspaning, 3D metaal printing en engineering.

Hoe zijn jullie voor het onderzoek bij Hoekman Roestvaststaal uitgekomen?
Het bleek lastig om een geschikt bedrijf te vinden, we hebben heel veel bedrijven aangeschreven, maar kregen maar weinig reactie. Helemaal omdat we ook graag inzicht in financiële gegevens wilden, hier staat niet iedereen voor open. Op internet hebben we gezocht naar bedrijven in Nieuwleusen en toen kwamen we Hoekman tegen. Het leek ons een mooi bedrijf, en twee van ons hebben een bijbaan in de metaal, waardoor dit wel in ons interessegebied ligt. Hoekman wilde wel financiële gegevens openstellen. Uiteindelijk zijn we dan ook heel blij dat het zo gelopen is, omdat Hoekman ook bereid bleek om openheid te geven op meerdere gebieden en al veel ontwikkelingsideeën had, waar in de toekomst vorm aan gegeven kan worden.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte