Oxide-vrij lasersnijden in staal t/m 25 mm

Er zijn slechts twee bedrijven in Nederland die oxide-vrij staal snijden tot een dikte van 25 mm. Hoekman RVS is daar een van. Door te snijden met Mix Line krijgt de snijkant geen oxidehuid. Dit scheelt het stralen van de snijkanten en het staal kan direct gecoat worden.

EXPERT SESSIE – Oxide-vrij snijden in staal t/m 25 mm

De grootste problemen met een oxidehuid op de snijkant vind je bij het coaten van gesneden delen uit dikkere staalplaat.
Ook onze machine leverancier Q-Fin geeft aan dat Hoekman RVS, samen met een bedrijf in Zuid-Nederland, de enige in heel Nederland zijn die oxide-vrij staal kunnen snijden tot diktes van 25mm.

Wilko Spijkerman, productie manager, legt uit: ‘Oxidehuid op de snijkant van gebeitst staal is niet wat je wil. Het zit er los op, maar net vast genoeg om te blijven zitten in een ontvetting-bad bij de coat bedrijven. Na het coaten zie je dan vaak dat de coating loslaat omdat de oxidehuid losraakt. Door gebruik te maken van onze 30KW Eagle-laser in combinatie met Mix Line kunnen wij met zeer hoge snelheid (tot 5 keer sneller als een 10 KW laser) oxidevrij staal snijden tot een dikte van 25mm. Hierdoor krijg je dat oxidehuidje niet en kan het stralen van de snijkanten weggelaten worden. Na het snijden kunnen we met behulp van de Q-Fin oppervlakte bewerkingsmachine de kanten afronden zodat de coating ook daar een goede laagdikte heeft. Op een scherpe kant krijg je namelijk geen laagdikte opbouw. De standaard afronding is R 0.5 maar afronding tot R 2.5 is nog steeds in 1 doorgang mogelijk.

Mix Line is een methode waarbij het snij-gas gemengd wordt in een verhouding van 95% N2 en 5% O2. De snijkant krijgt nu wel een blauwe kleur maar heeft geen oxidehuid. Het voordeel om direct te kunnen coaten blijft hierdoor behouden. Voor het coaten blijft het natuurlijk wel noodzakelijk om de kanten te breken. De hoge snijsnelheid levert natuurlijk direct voordeel op voor de productprijs.
RVS en Aluminium worden gesneden met 100% N2. Dit geeft een oxide vrije snede zoals bij deze materialen gewenst is. Het snijbeeld van de Eagle is iets ruwer omdat er in alle diktes gebruik gemaakt wordt van High speed snijden. Dit doen we natuurlijk om de beste prijs af te kunnen geven. Op aanvraag kunnen we kiezen voor een andere snijkwaliteit.

Meer nieuws

NEVAT bezoekt plaat verwerkende industrie in Zweden

NEVAT bezoekt plaat verwerkende industrie in Zweden

de NEVAT GTI is in april met de top van de plaat verwerkende industrie naar Zweden afgereisd om kennis te delen en ervaring op te doen. De belangrijkste thema's waren energie, energietransitie en automatisering.

Lees meer
Aangepaste openingstijden

Aangepaste openingstijden

Aangepaste openingstijden: Wij zijn i.v.m onze zomer-BBQ op 9 juni vanaf 15.00 uur gesloten.

Lees meer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte