Lassen definiëren in 3D-CAD model voor export naar lasrobot

In het project Smart Welding Factory bundelen elf ondernemingen - waaronder Hoekman Roestvaststaal - en een aantal onderwijsinstellingen hun krachten. Samen wordt er een procedé ontwikkeld dat het robotlassen van kleine series en enkelstuks efficiënter en kwalitatief beter maakt. Dit gebeurt door tijdrovende stappen te automatiseren en delen van processen samen te voegen. Hiermee wordt de kans op fouten verlaagt en de tijd waarin nieuwe producten op de markt kunnen worden gebracht verkort.

Het doel van Hoekman Roestvaststaal is om de lasrobots volledig offline te kunnen programmeren, onafhankelijk van het merk van de lasrobot. Dit door de lasdata al toe te kennen in het universele 3dCad-bestand van de klant, waardoor je bij een aanpassing in de samenstelling eenvoudig een nieuw lasprogramma kunt genereren en exporteren naar de robot.

Gezette stappen voor het offline programmeren
Afgelopen maand vond de officiële opening van het Fieldlab van Smart Welding Factory  plaats. In een presentatie vertelde Gert Hoekman over de stappen die inmiddels binnen het project zijn gezet:

 1. Het 3D-model van de klant wordt ingeladen in het 3D-Cadprogramma;
 2. In het Cadprogramma worden de lassen gedefinieerd en de lasparameters toegevoegd;
 3. De lasgegevens worden geëxporteerd naar een universeel bestandsformaat, een XML-bestand;
 4. De XML wordt ingelezen in de offline programmeersoftware voor de lasrobot, om een simulatie van het programma en het lasproces te maken;
 5. Wanneer er nog botsingen zijn met het werkstuk, is er de mogelijkheid om dit op te lossen;
 6. Is het programma goed, dan kan deze worden geëxporteerd naar een robotlasprogramma voor de robot

Vervolgstappen om tot werkbare procedure te komen
De volgende stappen zijn het het testen en optimaliseren van de CAD data-export en om het programmeren binnen de software verder door te ontwikkelen, zodat de lasdata al geautomatiseerd wordt toegevoegd. Uiteindelijk kan er dan ook een geautomatiseerd een calculatiemodel worden opgezet. Om de procedure voor het offline programmeren optimaal in de praktijk in te kunnen zetten, is nog wel enige tijd en inspanning nodig.

Meer nieuws

FDP en Hoekman RVS organiseerden 'Handlaserlassen in de praktijk'

FDP en Hoekman RVS organiseerden 'Handlaserlassen in de praktijk'

Met name metaalbedrijven kwamen op deze handlaserlassen presentaties en demonstratie op 7 maart jl. bij Hoekman RVS af. De praktische insteek met veel ruimte voor vragen en de demonstratie werden positief ontvangen.

Lees meer
Aangepaste openingstijden

Aangepaste openingstijden

Hoekman is het weekend van Hemelvaart van 9 t/m 12 mei gesloten. Op maandag 13 mei zijn wij weer aanwezig. Ook zijn wij gesloten in de kerstweek 2024. Wij zijn vanaf vrijdagmiddag 20 december om 14.00 uur gesloten.

Lees meer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

 1. Rollecate 31
  7711 GG Nieuwleusen, NL
  Route plannen »

Hou mij op de hoogte