Lassen definiëren in 3D-CAD model voor export naar lasrobot

In het project Smart Welding Factory bundelen elf ondernemingen - waaronder Hoekman Roestvaststaal - en een aantal onderwijsinstellingen hun krachten. Samen wordt er een procedé ontwikkeld dat het robotlassen van kleine series en enkelstuks efficiënter en kwalitatief beter maakt. Dit gebeurt door tijdrovende stappen te automatiseren en delen van processen samen te voegen. Hiermee wordt de kans op fouten verlaagt en de tijd waarin nieuwe producten op de markt kunnen worden gebracht verkort.

Het doel van Hoekman Roestvaststaal is om de lasrobots volledig offline te kunnen programmeren, onafhankelijk van het merk van de lasrobot. Dit door de lasdata al toe te kennen in het universele 3dCad-bestand van de klant, waardoor je bij een aanpassing in de samenstelling eenvoudig een nieuw lasprogramma kunt genereren en exporteren naar de robot.

Gezette stappen voor het offline programmeren
Afgelopen maand vond de officiële opening van het Fieldlab van Smart Welding Factory  plaats. In een presentatie vertelde Gert Hoekman over de stappen die inmiddels binnen het project zijn gezet:

 1. Het 3D-model van de klant wordt ingeladen in het 3D-Cadprogramma;
 2. In het Cadprogramma worden de lassen gedefinieerd en de lasparameters toegevoegd;
 3. De lasgegevens worden geëxporteerd naar een universeel bestandsformaat, een XML-bestand;
 4. De XML wordt ingelezen in de offline programmeersoftware voor de lasrobot, om een simulatie van het programma en het lasproces te maken;
 5. Wanneer er nog botsingen zijn met het werkstuk, is er de mogelijkheid om dit op te lossen;
 6. Is het programma goed, dan kan deze worden geëxporteerd naar een robotlasprogramma voor de robot

Vervolgstappen om tot werkbare procedure te komen
De volgende stappen zijn het het testen en optimaliseren van de CAD data-export en om het programmeren binnen de software verder door te ontwikkelen, zodat de lasdata al geautomatiseerd wordt toegevoegd. Uiteindelijk kan er dan ook een geautomatiseerd een calculatiemodel worden opgezet. Om de procedure voor het offline programmeren optimaal in de praktijk in te kunnen zetten, is nog wel enige tijd en inspanning nodig.

Meer nieuws

Kwaliteitsbeleid bij Hoekman RVS

Kwaliteitsbeleid bij Hoekman RVS

Marcel Neijmeiijer is kwaliteitsmanager bij Hoekman RVS waarbij het kwaliteitsbeleid is afgestemd op de klantvraag. Belangrijk hierbij is dat de verwachtingen van de klant worden afgestemd en de toleranties worden afgesproken. Dat is per segment en per klant verschillend. Kwaliteit loopt door de hele organisatie waarbij wij continu kijken waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Onze ISO certificeringen worden jaarlijks gecontroleerd zodat alle procedures en vakmensen gecertificeerd zijn.

Lees meer
Het fine-tunen van een kantcel

Het fine-tunen van een kantcel

Het instellen van de kantcel via de software programmatuur en life aan de knoppen van de kantcel geven het mooiste kant resultaat. Benjamin van Oenen is al jaren specialist op de kantcel en geeft graag meer inzicht in het werken hiermee.

Lees meer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

 1. Rollecate 31
  7711 GG Nieuwleusen, NL
  Route plannen »

Hou mij op de hoogte