Het fine-tunen van een kantcel

Het instellen van de kantcel via de software programmatuur en life aan de knoppen van de kantcel geven het mooiste kant resultaat. Benjamin van Oenen is al jaren specialist op de kantcel en geeft graag meer inzicht in het werken hiermee.

Interview Benjamin Oenen –Werkvoorbereider en Kantcel-specialist.

De sportschool is voor Benjamin overbodig. Hij loopt veel heen en weer tussen kantoor en de kantcel (gerobotiseerde kantbank) in productiehal 2. Zodat hij de kantcel en via de software op de computer en ter plaatse op de kantcel kan finetunen voor een zo mooi mogelijk resultaat.

Benjamin van Oenen vertelt:

De software die aan de kantcel is gekoppeld spiegelt de werkelijkheid in de computer, een zogeheten Digital Twin. Kukasim heet dit programma waarbij alle componenten die bij de kantbank staan, zoals pallets, robotarm met gripper, machine en werkstukken ook in de software staan. Als wij het programma schrijven voor de LVD Dyna-Cell (kantcel) kunnen wij een volledige simulatie draaien. Dan zien we exact wat goed werkt. Als er in de simulatie geen foutmeldingen zijn, dan zijn die er in de werkelijkheid ook niet.

portret Benjamin van Oenen - Hoekman RVS

Criteria kantwerk op kantcel.

De keuze om met de kantcel of handmatig te kanten is afhankelijk van afmeting (maximaal 500 x 300 mm), gewicht (tot maximaal 3 kilo per onderdeel), het aantal en de maakbaarheid. Omdat elke nieuwe opdracht opnieuw geprogrammeerd wordt moet de programeertijd wel lonen als een klus op de kantcel wordt geproduceerd.

De belangrijkste update in onze kantcel die uit 2019 komt is dat als de robotarm met gripper geen werkstuk beet heeft de handelingssnelheid veel sneller is geworden. Daarvoor was de snelheid met en zonder werkstuk gelijk. Deze aanpassing geeft een aanzienlijk kortere productietijd. Qua software zijn er kleinere verbeteringen in de efficiëntie doorgevoerd.

Ontwikkelingen bij gerobotiseerde kantbanken.

Op dit moment is LVD bezig met de ontwikkeling van een kantcel waarbij drie verschillende grippers ingezet kunnen worden zodat er een veel grotere variatie in kleine items en in vorm opgepakt en verwerkt kunnen worden door de robotkanter. Een andere ontwikkeling is dat bij de nieuwste kantcellen de plaatjes met de lopende band worden aangereikt, de positie waarin zij liggen met extra sensoren wordt bepaald en daarna worden opgepakt.

Ik werk al 25 jaar in de metaal. Nu ik de Hbo-opleiding technische bedrijfskunde, industriële automatisering en robotica volg begrijp ik ‘echt’ wat ik heel veel jaren intuïtief en op ervaring heb gedaan. Het is ook een prettige bijkomstigheid dat bij eventuele personeelstekorten bij de leveranciers het kan voorkomen dat wij soms lang moeten wachten op service bij storingen. Dan is het ook prettig dat je zelf meer inzicht hebt om problemen op te lossen. Ook wordt er bij ons op Werkvoorbereiding steeds meer geautomatiseerd en is het goed om meer grip te hebben hoe dit aangepakt moet worden en wanneer je wel of niet voor bepaalde automatisering moet gaan.

De ontwikkelingen bij het kanten zijn vrij stabiel. Wat voor ons intern prettig werkt is dat wij bij het revisie gebeuren oude programma’s kunnen ophalen met CAD-compare. Zodat de kwaliteit bij eerder werk klant-conform gewaarborgd is.

Vakmanschap bij square to round kanten.

Klanten die bij ons op de werkvloer lopen verbazen zich weleens dat wij bijvoorbeeld trechters (square to round) op de kantbank kunnen ombuigen met hele kleine stapjes. Daar zie je ons vakmanschap aan af. Inzicht en heel precies kunnen instellen van de machines zijn daarbij essentieel.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte