Een 'Bosker' is een begrip in onze branche

Hoe het mogelijk is om een internationale marktleider in krooshekreinigers te worden in Termunterzijl? Dick Bosker legt het enthousiast uit als hij over zijn bedrijf en de branche vertelt. Hoekman RVS is al jaren leverancier voor al het metalen plaatwerk.

Machinefabriek Bosker; een 'Bosker' kent iedereen.

In Termunterzijl val je bijna over de grens met Duitsland. De uit 1725 daterende sluis is een trekpleister voor mooie ritjes in het weekend en de omgeving voelt als vakantie. De familie Bosker was groot in apparatuur voor de garnaalvisserij. Derk Bosker begon in 1932 zijn smederij in Termunterzijl. Daarnaast was hij reservemachinist van het (inmiddels museum)gemaal Cremer in Termunterzijl. Het was hier waar hij aan liep tegen het probleem dat het gemaal niet goed functioneerde omdat er zich veel rotzooi voor het gemaal ophoopte. Dat moest dan handmatig (ook ’s-Nachts) met een hark worden weggehaald. Hij ontwikkelde er een machine voor om deze arbeid te verlichten. Machinefabriek Bosker was daarmee in feite geboren.

bosker krooshekreiniger

Dick Bosker ontvangt ons in de stralende zon op zijn bedrijventerrein. Marktleider in de internationale krooshekreinigers. Hij heeft er nooit aan getwijfeld om het familiebedrijf over te nemen. Met een economisch-commerciële achtergrond en interesse in techniek is hij samen met een collega vanaf de jaren 90 eigenaar van het bedrijf met 25 man personeel. De dag begint met een rondje door het bedrijf. Persoonlijk contact is belangrijk. Privézaken, productiezaken, zakelijke vraagstukken, alles kan besproken worden. Bosker heeft een platte organisatie. In de pauzes zijn ze samen in een mooie kantine met terras, met uitzicht over de Eems, naar de havenplaats Emden in Duitsland.

Marktleider in krooshekreinigers

Dick vertelt graag en enthousiast over zijn bedrijf: ‘We zitten in een nichemarkt en zijn specialist in krooshekgrijpers. Dat is zeker 85% van onze handel. We werken eigenlijk altijd ‘op maat’. Elke toepassing heeft weer andere specificaties en vereisten om rekening mee te houden. In Nederland werken we veel met waterschappen en overheden. Hier zien we momenteel een belangrijke revisiemarkt ontstaan. De machine wordt compleet uit elkaar gehaald. Delen opnieuw gecoat, motoren nagekeken, cilinders gereviseerd, totdat er weer een praktisch nieuwe machine staat. Duurzaamheid in zijn meest elementaire vorm. De krooshekreinigers van Bosker worden divers toegepast van gemaal tot rioolwaterzuivering tot hydro-centrale tot koelwaterinlaat.

‘Wat ik echt interessant vind, is dat we vanuit techniek iets kunnen bouwen en om dan te zien hoe dat functioneert. Wij hebben drie engineers in dienst die maatwerk leveren voor elke klus. Een prestigeproject was het bouwen van een krooshekreiniger die 100 meter diep moest. In de USA bestaat het rioolsysteem op afschot. Om dit goed te laten stromen worden de tunnels naar beneden steeds dieper. Vandaar dat we op 100 meter diepte alles wat niet in deze afwatering hoort eruit moesten vissen. En dit systeem van afschot wordt in meer landen toegepast. 

Met Hoekman RVS werken is efficiënter en goedkoper

Wij werken al jaren met Hoekman RVS samen. Er is veel materiaal direct op voorraad en de korte levertijden werken voor ons prima. Hierdoor hoeven wij minder voorraad te houden. Vooral lasersnij- en zetwerk in 4-, 6- en 8mm staal en RVS besteden wij bij Hoekman uit. Dit is goedkoper en efficiënter dan als we dit in eigen huis zouden doen. In april zijn wij met alle medewerkers van ons bedrijf bij Hoekman langsgegaan tijdens ons bedrijfsuitje. Wij vonden het heel interessant om te zien hoe alle onderdelen gemaakt worden en wat daarbij komt kijken.’

Speler op de weredmarkt

‘Voor de internationale markt hebben wij drie agenten. Eén in Singapore, USA en Engeland. In de USA is de markt lastiger geworden. Het protectionisme dat door de ‘Inflation Reduction Act’ weer sterk opspeelt, zorgt ervoor dat zo’n 99% van de markt uit interne besteding bestaat. In Schotland moesten we onderdelen per helikopter naar de locatie vervoeren en voor het werk aan de kerncentrale Hinkley in de UK mogen we geen gebruik maken van bouten en moeren uit China. Dat project kende bijna meer kilogrammen aan papierwerk (verklaringen/certificaten/tests) dan staal. Nog een voorbeeld: de krooshekreinigers in Florida moeten ‘manatee friendly’ zijn, zodat zeekoeien niet gewond raken als de krooshekken worden gereinigd. In de Thames brengen de machines bijvoorbeeld iedere nacht 25 ton vuil naar boven. Na 10 draaijaren heeft een revisie voor nog eens 10 extra jaren gezorgd. Dat alles maakt ons werk interessant.’

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte