De RVS longen van een Flexxolutions DoMeR

Technisch textiel is sterk in ontwikkeling. De afdekdaken van silo's waarin biogas of mest zitten gaan al tot een 54 meter in diameter. Met een dubbellaags-membraan dak kan de temperatuur in de silo beter worden gereguleerd. De RVS long-constructie van Hoekman RVS is hier een belangrijk onderdeel van.

Het was nog even spannend of de boerenprotesten de grensovergang naar Bad Bentheim zouden blokkeren. Maar zonder al te veel oponthoud kwam ik toch bij Flexxolutions in Gildehaus in Nedersaksen terecht. Dat klinkt zwaar Duits maar het is net over de grens bij Oldenzaal. Zes jaar geleden wilde Flexxolutions graag in Denekamp uitbreiden met nieuwe productiehallen. Er waren echter zo ontelbaar veel regeltjes dat de angst dat dit zeker een jaar oponthoud zou geven de directie ertoe bracht zich in Duitsland te oriënteren. Daar lukte het wel in een redelijke periode en daar liep het allemaal net wat minder moeilijk.

flexxolutions DoMeRs met RVS 316 longconstructie

Ik spreek Maik Hoff, manager van de werkvoorbereiding van Flexxolutions. Na zijn studie werktuigbouwkunde is hij bij Flexxolutions blijven hangen. Zijn eindscriptie ging over het aerodynamisch maken van vrachtwagens. Nog steeds heel interessant maar voor Flexxolutions geen core business. Alles wat met premium technisch textiel te maken heeft is dat wel. En dat is grofweg gezegd een upgrade van het vrachtwagen zeil.

Technisch textiel in opmars.

‘Met ons technische textiel maken wij afdekdaken voor silo’s waarin biogas of mest zit. Dat kan wel oplopen tot een diameter van 50 meter. Dat is zeker 70% tot 80% van onze omzet. Wij leveren wereldwijd. Duitsland is ook een grote afzetmarkt geworden. Het feit dat wij zelf in Duitsland zijn gevestigd is een belangrijk argument voor de Duitse afnemers. De markt van technisch textiel is sterk in ontwikkeling. De productie en opslag van biogas in Dubbel-laags membranen is nu de markt waarop wij ons richten. Eén Membraan die door middel van een ventilator altijd overeind staat en een tweede binnen-membraan dat voor variabele gasopslag zorgt. Er mag 0,0% zuurstof in de tank of silo komen omdat er anders explosiegevaar ontstaat. De buiten temperatuur kan een sterke invloed hebben op de opslag in de silo’s. In Turkije is het dan weer belangrijk om bij te hoge temperaturen de warmte buiten te sluiten. Hier worden momenteel vooral de DoMeRs (double Membrane Roof) geleverd. 

Een andere ontwikkeling is dat er sinds twee jaar wetgeving wordt gemaakt en er richtlijnen komen vanuit de gemeenten voor de veiligheidseisen voor het werken met biogas. Belangrijk om overal dezelfde berekeningen te gebruiken voor de explosiegrens. Zo kunnen we veilige en hoogwaardige kwaliteit biogasopslag inzetten.

In de silo’s voor mestopslag waar onze afdekking op zit wordt tot 95% minder uitstoot gereduceerd. Maar niet alleen uit mest maar ook uit groen- en fruitresten in de silo’s wordt energie ontwikkeld. De biogas transitie realiseert al dat een krachtmotor op biogas de elektriciteit van de boerderij levert. Het biogas kan ook gezuiverd worden zodat het in gas teruggegeven kan worden. Biogas kan in de toekomst een nog veel belangrijker rol innemen ten opzichte van grijs gas. In Hoge Hexel in Overijssel staat bijvoorbeeld een vergister die tot 40 kuub per uur aan gas produceert wat direct door het dorp wordt afgenomen.

rvs 316 long-constructie voor in dubbelmembraan dakbedekking

RVS-316 onderdelen.

Hoekman RVS levert voor ons alle rvs-elementen zoals de dak afdichtingen, de dragende constructie tussen de 2-laags folie in de nok van het dak, ook wel de long-constructie genoemd, en de afdichtingsstaven waarmee het technisch textiel op de silo wordt bevestigd. Wij zijn met Hoekman RVS in contact gekomen omdat wij voor elke aanlevering van materialen twee leveranciers hebben willen. Hierbij is Hoekman door een simpele zoekopdracht in google naar boven gekomen en ben ik in contact gekomen met Gerrit. Na een eerste test van materiaal of de kwaliteit en vooral de afwerking van de materialen goed was. Wij hebben voor RVS-316 gekozen omdat wij corrosie-vrij moeten werken. Kwam naast deze kwaliteit ook een goede prijs te liggen!

Voor ons is het belangrijk dat er geen scherpe delen aan de rvs-delen zitten die eventueel gaatjes in onze biogasdaken kan maken.

Ook levert Flexxolutions grote opslagmogelijkheden van technisch textiel voor vloeistof, zoals noodopslag voor drinkwater tot 20.000 liter voor Unicef en bijvoorbeeld voor een ziekenhuis in Curaçao. Maar ook voor gasopslag.

‘Flexxolutions richt zich momenteel vooral op het productieproces. Hoe kunnen wij met welke hulpmiddelen onze producten makkelijker en voor onze medewerkers minder zwaar werk maken. Wij proberen het werk dus zo ergonomisch mogelijk te maken met behulp van hulpmiddelen waardoor onze mensen kunnen blijven staan in plaats van op de vloer moeten werken

Wereldhandel.

‘Van de corona heeft Flexxolutions geen negatieve markt ondervonden. Wel heeft het effect in het werk gehad. Bij een project in China moesten de collega’s eerst drie weken in quarantaine. En de dubbele regels in Nederland en Duitsland waren ook lastig. Ging het ene land open, ging het andere net op slot. Door de oorlog in Oekraïne merken wij wel prijsstijgingen van de grondstoffen. Ook zijn veel PVC foliën nu schaarser te krijgen. Dat valt tegen.

Serieus werk dus. Terwijl het bedrijf in 2012 is gestart. Een jong bedrijf met een open cultuur. ‘Wij kunnen alles tegen elkaar zeggen. Soms is dat wat kort en krachtig maar we weten wat we aan elkaar hebben. Er zijn hier drie afgestudeerden blijven hangen na hun eindscriptie periode. Onze algemeen directeur is van huis uit chemicus. Hij kwam uit deze branche en nam dus al aardig wat technische kennis mee. Samen met een engineering & R&D manager en een commercieel manager vormen zij de aandeelhouders van Flexxolutions.’

Op onze nieuwe productiehal in Gildehaus hebben wij zonnepanelen geplaatst. Hiermee kunnen wij zelfs de vloerverwarming en alle machines in deze hal draaien op onze eigen energie.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte