De evolutie van automatisering in de productiewereld.

Wilko Spijkerman, productiemanager bij Hoekman RVS, deelt zijn inzichten over de ontwikkelingen in de productiewereld. Hij benadrukt de voortdurende zoektocht naar verbeteringen en de toepassing ervan, evenals de focus op leverbetrouwbaarheid en kwaliteit.

Uitdagingen bij het automatiseren van het uitpakproces

 Een opvallende trend die hij heeft waargenomen, is de toenemende mate van automatisering binnen het productieproces van Hoekman RVS. Bijna alle stappen zijn geautomatiseerd, met uitzondering van het uitpakken van lasersnijwerk. Spijkerman erkent dat het automatiseren van het uitpakken een uitdaging vormt, met name vanwege de diversiteit van het lasersnijwerk en het ontbreken van een eigen productie. Desalniettemin blijft het streven naar automatisering een belangrijk doel voor het bedrijf.

portret wilko spijkerman

 Investeren in een nieuwe robotkantbank en offline programmeren

Om verdere verbeteringen te realiseren, overweegt Hoekman RVS de aanschaf van een nieuwe kantbank met een robot. De focus ligt op het buigen van zwaardere materialen en het produceren van enkele stuks. Hierbij wordt het offline programmeren van de robotkantbank als essentieel beschouwd.

Optimalisatie van ruimte en mogelijkheden in de nieuwe vestiging

Hoekman RVS staat op het punt om de lasserij te verplaatsen naar een nieuwe vestiging aan de Rollecate. Dit biedt kansen om processen te optimaliseren, nieuwe kantbanken toe te voegen en meer ruimte te creëren voor de uitpakkers. Bovendien stelt de nieuwe locatie het bedrijf in staat om aparte ruimtes in te richten voor specifieke taken, zoals hand-laserlassen. Daarnaast zal de inzet van een Automated Guided Vehicle (AGV) worden geïntroduceerd om het gesneden werk automatisch naar de uitpaktafels te vervoeren.

 Leverbetrouwbaarheid en kwaliteit als belangrijke criteria

Spijkerman benadrukt het belang van leverbetrouwbaarheid en kwaliteit als sturende criteria binnen de productie. Het goed functioneren van het ERP-systeem, voldoende personeel om afwezigheid op te vangen, tijdige machineondersteuning en een geoptimaliseerde voorraadpositie spelen allemaal een rol in het realiseren van een betrouwbare levering. Daarnaast is het behouden van een hoogwaardige snijkwaliteit essentieel en worden de opmerkingen van klanten meegenomen in het productieproces.

Hoogwaardige snijkwaliteit en klantgerichtheid

Binnen Hoekman RVS is het behouden van een hoogwaardige snijkwaliteit een belangrijk aspect van kwaliteit. Dit vereist goed getrainde operators die de machines in optimale staat houden en de juiste afstellingen kunnen doen voor verschillende materialen en diktes. Daarnaast staat klantgerichtheid centraal, waarbij de opmerkingen en feedback van klanten worden meegenomen in het productieproces. Om deze aspecten te waarborgen, heeft het bedrijf een Kwaliteitsmanager aangesteld.

Medewerkerstevredenheid en normen voor kwaliteit

Hoekman RVS hecht veel waarde aan medewerkerstevredenheid en zorgt ervoor dat gereedschappen en tools goed georganiseerd zijn op de werkplek. Daarnaast wordt waardering uitgesproken naar medewerkers. Het streven naar werkgeluk wordt ondersteund, hoewel het niet kan worden afgedwongen. Bovendien worden er op werkniveau steeds meer normen gevraagd, zoals de ISO 3834-II-certificering, waarbij alle lassers verschillende certificeringen hebben om te zorgen voor een constante kwaliteit en uniforme procedures. Evolutie van machines en automatisering

Evolutie van machines en automatisering

De machines in de productiewereld zijn aanzienlijk geëvolueerd. Vroeger gingen machines, zoals een wals, wel 30 jaar mee, maar tegenwoordig is de levensduur veel korter. De voortdurende updates van besturingssystemen om compatibel te blijven, leiden tot een snellere afschrijving. Bij Hoekman RVS wordt er specifiek gelet op de lichamelijke belasting van medewerkers, vooral bij het werken met de Eagle 30 kW lasersnijmachine, die in staat is om dikker en zwaarder materiaal te verwerken. Indien nodig worden er hulpmiddelen ingezet om de belasting te verminderen.

Toekomst van automatisering en digitalisering

De productiemanager voorziet een toekomst waarin automatisering en robotisering steeds verder zullen gaan. Dit betekent dat taken verschuiven naar het bedienen van robots. Bovendien gelooft hij dat grote klanten binnenkort rechtstreeks via een EDI-koppeling in het ERP-systeem van Hoekman RVS kunnen bestellen en hun order in het productieproces kunnen volgen. Dit opent mogelijkheden voor directe digitale bestellingen van lassen en assemblage. Om voorbereid te zijn op deze ontwikkelingen, benadrukt hij het belang van extreme flexibiliteit om veel producten volledig geautomatiseerd te kunnen produceren en grote series moeiteloos door het productieproces te laten verlopen.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte