Alle Hoekmans zijn op de werkvloer begonnen.

De familie Hoekman is de solide basis voor Hoekman Roestvaststaal in Nieuwleusen. Vader Gerrit is al op jonge leeftijd met zijn kinderen om tafel gegaan om het bedrijf in de familie te kunnen houden. Dochter Heleen is verantwoordelijk voor de 'zachte' kant van het bedrijf en zoon Gert neemt de Techniek en innovatie op zijn schouders. Samen bepalen zij het beleid.

Deze regio kent relatief veel familiebedrijven: ondernemingen die van generatie op generatie overgaan en een steunpilaar vormen onder de regionale economie. Maar is bedrijfsopvolging binnen de familie nog altijd vanzelfsprekend? Deze week Hoekman rvs uit Nieuwleusen.

Een project waar ze trots op zijn? Over die vraag hoeft Gert Hoekman (34) niet lang na te denken. Samen met een bedrijf uit Zwolle fabriceerden ze een transportband voor de Interceptor, een futuristisch vaartuig dat rivieren ontdoet van plastic en andere rommel. Het is een initiatief van The Ocean Cleanup van Nederlander Boyan Slat, die eerder al plasticvangers voor oceanen ontwikkelde. Gert: ,,Als surfer weet ik hoeveel rommel er in het water ligt. Mooi dat we kunnen bijdragen aan het opruimen ervan.’’

Kachels, daar begon het allemaal mee. Vader Gerrit (75) maakte ze in de avonduren. Overdag werkte hij in loondienst en produceerde onder meer de inrichting van de eerste Nederlandse McDonaldsvestiging. ,,De tafelranden moesten rond zijn, net als in Amerika. Dat was een uitdaging.’’ In 1986 begon hij voor zichzelf. Zijn eerste project: rvs-bakken om chemische toiletten in te legen. Dat pakte niet goed uit want de uitwerpselen bleken roest te veroorzaken. Hoewel in de volksmond gesproken wordt over ‘roestvrijstaal’ kan roestvaststaal namelijk wel degelijk roesten. Verrassend genoeg is staal hierbij vaak een van de boosdoeners, vertelt Gert. ,,Staal en rvs zijn als water en vuur.’’ Een kras met een stalen voorwerp of zwevende staaldeeltjes die zich afzetten op rvs kunnen funest zijn.’’ Daarom houdt Hoekman de bewerking van staal en rvs strikt gescheiden.

Dochter Heleen (49) werkte als ziekenverzorgster toen haar ouders vroegen of ze ervoor voelde in het bedrijf te komen. ,,Ik was 25 en dacht: als ik nog een ander vak wil leren, moet ik het nu doen.’’ Voor ze het wist had haar vader al een ontslagbrief voor haar geschreven, zo in genomen was hij met haar overstap. Ze deed een opleiding plaatbewerking, waar ze tussen jongens zat die aanzienlijk jonger waren. Toch is ze blij dat ze weer in de schoolbanken plaatsnam. ,,Ik wilde weten waar ik het over had en niet makkelijk het bedrijf binnenkomen als ‘de dochter van’.’’ Hoewel de metaal een mannenbranche is, is ze lang niet de enige vrouw bij Hoekman. ,,Jaren geleden hadden ze zelfs een hele batterij vrouwelijke ‘medewerkers’,’’ gniffelt Gerrit. ,,We werkten samen met de vrouwengevangenis. Ze leverden perfect werk.’’

Heleens jongere broer Gert startte rond 2009 bij Hoekman en begon net als zijn zus onder aan de ladder in de productie. Binnen de directie neemt hij nu de ‘harde’ kant voor zijn rekening: de investeringen en strategie en zijn zus de ‘zachte’ kant: personeel en administratie. Gerrit loopt af en toe nog binnen en verleent hand- en spandiensten. Gert: ,,Bij familiebedrijven zie je soms dat de oudere generatie moeilijk kan loslaten, waardoor vernieuwing wordt afgeremd. Dat is bij ons gelukkig niet het geval.’’

Aan innovatie inderdaad geen gebrek bij Hoekman. Waar vroeger handmatig gesneden en geknipt moest worden, doet nu een lasersnijmachine het werk. Gerrit: ,,Wat hebben we geklungeld vroeger, we wisten niet beter.’’ Het voordeel van die robots is dat ze geen vakantie opnemen en ook ’s nachts werken. ,,Concurrenten claimden ook ’s nachts door te werken, maar voor de zekerheid zette de laatste die wegging de machines stil.’’ Bij Hoekman durven ze het wél aan de robots zonder menselijk toezicht hun nachtwerk te laten doen. Kwestie van goede voorbereiding. De bediening van de machinerie kan deels van afstand gebeuren, wat in coronatijd een zegen bleek. Een medewerkster die emigreerde, stuurt nu zelfs vanuit de Oostenrijkse bergen de apparatuur in Nieuwleusen aan.

Hoekman

Naam: Hoekman

Plaats: Nieuwleusen

Opgericht: 1986

Medewerkers: 80

Eigenaar: Gert Hoekman en Heleen Wildvank-Hoekman

Meer nieuws

Aangepaste openingstijden

Aangepaste openingstijden

Hoekman is het weekend van Hemelvaart van 9 t/m 12 mei gesloten. Op maandag 13 mei zijn wij weer aanwezig. Ook zijn wij gesloten in de kerstweek 2024. Wij zijn vanaf vrijdagmiddag 20 december om 14.00 uur gesloten.

Lees meer
Q Fin SER 1200 een grote sprong voorwaarts!

Q Fin SER 1200 een grote sprong voorwaarts!

De nieuwe finish machine van Q Fin de Q-fin SER 1200 is in productie genomen bij Hoekman RVS. De snelheid en mogelijkheid om meer bewerkingen in één doorgang door te voeren geeft veel tijdwinst.

Lees meer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte