Boren

Hoekman Roestvaststaal uw totaalleverancier

Boren

Het boren van op de juiste locatie in het plaatwerk maakt de montage van de metalen plaatwerkonderdelen een stuk eenvoudiger. Het helpt bij het assembleren en samenstellen van uw eindproduct. Wij kunnen complexe contouren lasersnijden. Het scheelt u tijd wanneer u uw plaatwerk  gelijk door ons laat voorzien van gesneden gaten.  Wij kunnen vervolgens de gaten verzinken(soevereinen), waarna het plaatwerk  kan worden voorzien van een verzonken bout. Ook kunnen wij  met onze boormachines doorlopende gaten of potgaten boren.

Wanneer gaten boren in plaats van snijden?

Het direct laten boren van gaten in uw plaatwerk is de juiste oplossing wanneer de gaten niet lasergesneden kunnen worden. Gaten met een minimale gatdiameter van 0.8 keer de plaatdikte (t/m een plaatdikte van 10mm) kunnen door de laser worden gesneden. Bij plaatdikte boven de 12mm geldt de plaatdikte als de minimale gatdiameter. Wanneer de gaten kleiner moeten zijn, kan de afweging worden gemaakt om deze te watersnijden, frezen of boren. Boren is veelal de meest efficiënte oplossing ten opzichte van watersnijden of frezen, omdat laatstgenoemde een hoger opstarttarief hebben. Gaat het om grote aantallen, dan kan het watersnijden van de onderdelen met de kleine gaatjes wel een goede oplossing zijn.

 

Overzicht minimaal te snijden gatdiameter

Boren met een nauwkeurige tolerantie

Om gaten te boren in dikker plaatmateriaal worden de gaten vaak eerst met een kleinere diameter voorgeboord om te verzekeren dat er op de juiste locatie wordt geboord. Vervolgens word het gat in de juiste diameter geboord. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om gaten te laten verspanen. Wanneer gaten moeten worden geboord binnen zeer nauwkeurige toleranties, kan het gat worden gefreesd. Met een freesmachine zijn nauwkeurige toleranties te realiseren die met een normale boormachine niet haalbaar zijn.

Boren van schroefdraad (Tappen)

Ook draadtappen behoort tot onze mogelijkheden. Wij kunnen in diverse boordiameters het plaatwerk van schroefdraad voorzien. Ook flowdrillen(vloeiboren) is een optie, wanneer het gat moet worden voorzien van schroefdraad. Bij kokerprofiel is dit vaak de meest geschikte toepassing, aangezien je lastig op de juiste plek komt met een lasmoer.

Wat is belangrijk bij boren van plaatwerk?

  • Het kiezen van de juiste boor(techniek) bij de plaatdikte en het materiaal
  • Eventueel voorboren
  • Eventueel koelen tijdens het boren
  • Altijd boren met een scherpe boor (dit kun je zien als er een gladde, gelijke spaan afkrult)