Heb je een (middel)grote serie onderdelen om te lassen? Dan is robotlassen dé uitkomst. Ook wanneer het om repeterende werkzaamheden gaat, is het interessant om robotlassen te overwegen. Het vergt even wat extra inspanning aan de voorzijde, maar als het programma en de lasmal éénmaal bekend zijn, wordt een nieuwe serie halffabricaten heel eenvoudig opnieuw geproduceerd. Zo worden we met gelaste metaalproducten die je zelf verder verwerkt, graag onderdeel van jouw eindproduct!
Robotlassen is een lastechniek waarbij de lastoorts wordt aangestuurd door de lasrobot. Het product wordt opgespannen, eventueel ondersteund door een passende lasmal, waarna de robotarm rondom het product beweegt om nauwkeurig de lassen aan te brengen. Dit gebeurt door middel van een MIG/MAG of TIG lasproces. De robots zijn uitgerust met een manipulatoren, waardoor het product zelf ook kan wentelen.
Hoog geautomatiseerd machinepark met lasrobots
Wij beschikken over drie robotlasinstallaties voor het lassen van halffabricaten.
Technische specificaties voor robotlasdelen:
Max. Productafmeting 1197 x 646 x 1200mm
Afmeting tussen manipulatoren 1980mm
MIG/MAG en TIG lasproces
Materialen voor het robotlassen
Ons specialisme ligt voornamelijk op het gebied van RVS-verwerking, maar ook aluminium behoort tot de mogelijkheden . Om besmetting te voorkomen, wordt er op onze lasafdeling geen staal verwerkt.
Wij zijn altijd op zoek naar verbeteringen en innovaties in technologie, automatisering en productieprocessen. Daarom maken wij onderdeel uit van het project Smart Welding Factory. Samen met elf andere ondernemingen en onderwijsinstellingen bundelen we in dit project onze krachten om een procedé te ontwikkelen. Deze moet het robotlassen van kleine series en enkelstuks efficiënter en kwalitatief beter maken. Dit doen we door het automatiseren van tijdrovende stappen en door het samenvoegen van processen. Hiermee verlagen we niet alleen de productietijd, maar ook de kans op fouten. Het doel van project Smart Welding Factory is om de lasrobots volledig offline te programmeren, onafhankelijk van het merk van de lasrobot. Dit willen we doen door de lasdata al toe te kennen in het universele 3dCad-bestand, zodat we bij een aanpassing in de samenstelling eenvoudig een nieuw lasprogramma kunnen genereren en deze exporteren naar de robot.
Voordelen van robotlassen
Constante kwaliteit en toleranties
Een lasrobot is nooit vermoeid, heeft geen concentratieproblemen en kan doorwerken zonder pauzes. Dat verlaagt de kans op fouten en zorgt voor een gelijke en constante output, met dezelfde kwaliteit en toleranties.
Seriematig laswerk met minder productietijd
Met robotlassen verminderen we de productietijd per product aanzienlijk. Door de robot het seriematige werk te laten doen, hebben onze lassers meer tijd om zich bezig te houden grote, projectmatige constructies die niet geschikt zijn voor de robot, Zo houden onze lassers zicht bezig met complex en interessant laswerk, dat als vakwerk mag worden bestempeld.
Lagere productiekosten
Met name bij grote(re) series zijn de productiekosten bij robotlassen lager. Tijdens de voorbereidende fase ontwikkelen we een lasmal en maken we een robotprogramma. Dit kost tijd, maar wanneer dit eenmaal gedaan is, werkt de robot snel efficiënt het lasprogramma af. Op die manier verdien je de engineeringskosten aan de voorzijde relatief snel terug!
Advies als toegevoegde waarde!
Jij kent je eindproduct en je afzetmarkt door en door. Wij hebben de kennis en de middelen voor een optimaal maakproces van de RVS-halffabricaten die hierbij essentieel zijn. Het beste van die twee werelden brengen we het liefst al in de engineeringsfase samen. Door zo vroeg mogelijk betrokken te zijn bij jou en je project, denken we graag mee hoe we samen het beste eindproduct kunnen realiseren. Een kleine aanpassing kan al een grote besparing opleveren. Zowel in het aantal bewerkingen, in tijd of in materiaalverbruik.
Voordelen Hoekman RVS Hoekman RVS inschakelen als dé specialist in het creëren van slimme plaatwerkoplossingen levert je deze voordelen op:
Robotlassen is zoals de naam als zegt het lassen van producten met gebruik van een robot. Het product wordt opgespannen, waarna het product en de robotarm bewegen om op exact de juiste plek de las te leggen.
Welke lastechnieken kunnen de lasrobots uitvoeren?
We kunnen robotlassen met een MIG/MAG en TIG-lasproces
Hoe groot is de lasstroombron van de lasrobots?
De lasrobot kan lassen tot 350 Ampère.
Welke productafmetingen kunnen jullie robotlassen?
De maximale productafmeting die op de robot kan worden gespannen is ca. 1197 x 646 x 1200mm. De afmeting tussen de manipulatoren strekt 1980mm.
Welke materialen robotlassen jullie?
Wij lassen roestvaststaal en aluminium. Om besmetting te voorkomen, lassen wij geen staal.
Welke materiaaldiktes kunnen de robots verwerken?
De plaatdiktes die met de robotgelast kunnen worden variëren van ca. 1 mm (alu) t/m ca. 20mm (rvs).
Wat is het maximale gewicht?
Wanneer is robotlassen interessanter dan handlassen?
Robotlassen is zeer geschikt als er een constante kwaliteit gevraag wordt. Ook bij (middel)grote series, waarbij je in één handeling meerdere producten kunt opspannen, is het interessant om over te gaan op robotlassen. Ook als het terugkerende, complexe producten betreft, is het de overweging waard om een robotlasprogramma te maken, omdat je deze dan heel eenvoudig opnieuw aanroept wanneer het product opnieuw gemaakt moet worden. Handlassen is momenteel nog steeds sneller en goedkoper, als het om enkelstuks gaat.
Aan welke aanleverspecificaties moet aanvraag voor rotoblaswerk aan voldoen?
Bekijk de actuele levertijden per bewerking. Afhankelijk van de seriegrootte en complexiteit van de producten, kan de levertijd oplopen.
Ik heb een kwaliteitsissue, waar kan ik dit melden?
Wanneer een bestelling niet aan je verwachting voldoet, kun je binnen 48 uur contact opnemen met onze afdeling kwaliteit via kwaliteit@hoekman-rvs.nl. We willen je vragen om het ordernummer te vermelden en je reclamatie te voorzien van een duidelijke omschrijving en eventueel een foto. Wij beoordelen dan binnen 2 werkdagen de afkeur en kijken graag samen met jou naar een passende oplossing.
De levertijd op mijn orderbevestiging is verstreken, maar ik heb nog niets ontvangen, wat nu?
De leverdatum op de orderbevestiging is de datum waarop wij de order behoren uit te leveren aan jou. We hebben in principe tot 16.30 uur die dag om dit te regelen. Als de order klaarligt, sturen we per e-mail een gereedmelding, zodat je de order kunt afhalen.
Heb je ervoor gekozen om de order door ons te laten versturen, dan is de leverdatum op de orderbevestiging de dag dat je de order in huis mag verwachten. Naast onze eigen transportdienst, doen wij ook een beroep op externe expediteurs (als DHL of Timmerman Transport). Het lukt niet altijd om de order op de leverdatum af te leveren.
Ons streven is om 95% van alle orders op tijd te leveren. Heb je nog niets ontvangen? Neem dan contact
met ons op of stuur een mail bestelling@hoeman-rvs.nl, dan zoeken we dit zo snel mogelijk voor je uit. Vermeld voor een vlotte afhandeling het ordernummer.
Ik heb een spoedopdracht, kan de leverdatum ook eerder?
Wekelijks wordt aan de hand van de beschikbare en geplande productiecapaciteit gekeken welke levertijden we kunnen hanteren per gevraagde bewerking. Zodoende proberen we altijd realistische en haalbare levertijden af te geven. Mocht je onderdelen toch sneller nodig hebben, kunnen we altijd de mogelijkheden bekijken. Neem hiervoor contact op met de afdeling planning via planning@hoekman-rvs.nl.
Klanten voor wie wij werken
““Als inkoper vind ik het belangrijk contact te hebben met een regionaal bedrijf waar we niet alleen dezelfde "taal" spreken, maar ook dezelfde mentaliteit hebben. Hierdoor is een prettige samenwerking een stuk gemakkelijker.””
Upload al eenvoudig je cad-bestanden en geef aan voor welke bewerking(en), materialen,
diktes en aantallen je een aanvraag doet. Door het gebruik van calculatiesoftware
voorzien we je altijd van een onderbouwde verkoopprijs. We streven er naar om je binnen
twee dagen van een reactie te voorzien.