Innovaties en R&D Projecten

Continu investeren in innovaties en automatisering is één van de fundamenten van onze organisatie. Dit zorgt ervoor dat wij onze positie behouden, in een sterk concurrerende markt. In diverse R&D Projecten en samenwerkingsverbanden slaan wij onze handen ineen om stappen te zetten in industrie 4.0, om continu onze productie- en bedrijfsprocessen te verbeteren. 

Geautomatiseerd robotlassen

Het robotlassen van kleine series en enkelstuks efficiënter en kwalitatief beter maken, dat is wat Hoekman-RVS nastreeft. Met als ultiem doel het robotlassen van enkelstuks die in één keer goed zijn, tegen de prijs van serieproductie. Om dit ultieme doel te behalen werkt Hoekman-RVS al geruime tijd aan het automatiseren van het robotlasproces.


Rechtstreeks vanuit het CAD-model naar de robot

Binnen dit R&D-project willen wij de lasrobotinstallaties direct aansturen vanuit het 3D CAD-model. Om dit mogelijk te maken moet alle data in het 3D CAD-model aanwezig zijn. Hier ligt dan ook gelijk grote de uitdaging binnen dit project. Als toeleverancier zijn we afhankelijk van de CAD-modellen die onze partners aanleveren. In deze 3D-modellen ontbreken vaak de lassen en áls ze al aanwezig zijn worden ze vaak nog niet op de juiste manier gedefinieerd. Deze data is nodig voor de offline CAM-programmatuur, welke het lasprogramma voor de robot genereert. Doordat de data niet op de juiste manier is gedefinieerd, kan de essentiële informatie nog niet goed uit het CAD-model worden gehaald.    

Samenwerken aan universeel 3D-model noodzakelijk

Wij zijn al in staat zijn om vanuit het 3D CAD-model, waarin de positie van de lassen en de A-hoogtes zijn gedefinieerd, zo goed als volledig geautomatiseerd een lasprogramma te creëren waarmee de lasrobot direct kan produceren. Daarmee is al een grote stap gezet. De grote uitdaging zit momenteel in de vraag;  hoe gaan we 3D CAD-modellen van onze klanten ontvangen, waarin de lassen op de juiste wijze gedefinieerd zijn? Dit gebeurt pas wanneer alle partijen het voordeel hieruit ondervinden.
De conclusie die we kunnen trekken is dat, om het robotlasproces goed te kunnen automatiseren en om tot het beste eindresultaat te komen, de uitbestedende partij en producerende partij nauwer moeten samenwerken. Wij hopen dat in de nabije toekomst MBD (Model-Based Definiton) en PMI (Product Manufacturing Information) ons hierbij gaan helpen.

Geautomatiseerd robotkanten

Ook in het proces van CNC-kanten werkt Hoekman-RVS hard aan het automatiseren van het proces. Al geruime tijd worden onze manuele kantbanken geautomatiseerd, offline geprogrammeerd. Dit zorgt ervoor dat tijdrovende werkzaamheden, als het programmeren aan de machine, niet meer nodig zijn. Ook de kans op fouten is drastisch afgenomen, doordat er vooraf al een simulatie van het kantprogramma is gemaakt.

Dyna-Cell, kantbank met robot ervoor

De volgende stap in het verder automatiseren van het kantproces is het koppelen van een robot die de kantwerkzaamheden uitvoert. Om dit te realiseren neemt Hoekman-RVS, als één van de eerste partijen in Nederland in 2020 een LVD Dyna-Cell in gebruik. Met deze robotkantoplossing streven we hetzelfde doel na als bij het robotlassen, namelijk rechtstreeks vanuit een 3D CAD-model de buigcell aansturen. De huidige techniek op het gebied van hard- en software is al geschikt voor kleinere producten en seriewerk. 

Robotkanten interessant maken voor enkelstuks

Om ook efficiënt enkelstuks te kanten met behulp van de robot, dient nog een stuk ontwikkeling plaats te vinden. Hoekman-RVS sluit niet uit dat het huidige project een springplank wordt om het efficiënt robotkanten verder uit te rollen binnen het bedrijf. De filosofie die wij er eerst op nahouden is dat de leuke complexere delen en enkelstuks worden gekant door onze vakmensen. De nacht kan dan worden gebruikt voor producten die momenteel al te robotiseren zijn.

Welke plaatwerkoplossing kunnen we jou bieden?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte