Metalen en het menselijk lichaam
Ga terug naar nieuws

Hoekman Roestvaststaal uw totaalleverancier

  • Specialist in Roestvaststaal
  • Familiebedrijf
  • Samenwerken aan succes
  • Adviserend
  • Klant staat centraal

Metalen en het menselijk lichaam

Iedere dag hebben we te maken met diverse metalen die in contact komen met ons lichaam. De toename van allerlei allergieën, maag-, darm- en leverziektes en het ontstaan van kanker zijn aanleiding geweest tot meer fundamenteel onderzoek naar de relatie tussen zware metalen en onze voeding. Zware metalen is de verzamelnaam voor metalen zoals kwik, lood, arseen, cadmium en tin. Inzichten uit wetenschappelijke studies zorgen voor een toenemende ongerustheid als het gaat om zware metalen die in ons voedsel terecht komen en de effecten ervan. Ook Alurvs.nl publiceerde hier onlangs een artikel over.

Hoe komen zware metalen in onze voeding terecht?

Aluminium kan bijvoorbeeld in ons eten terecht komen door het gebruik van aluminiumfolie en aluminium kookgerei. Ook komen metalen voor in medicijnen, deodorants en in menig gebit, in de vorm van vullingen. Lood kan in drinkwater terecht komen door loden waterleidingen in oude huizen en in de lucht door loodhoudende benzine. Tin zit in blik, waarbij een coating aan de binnenzijde ervoor moet zorgen dat het tin niet in ons voedsel terecht komt. Ook mest kan zware metalen bevatten. Zware metalen hechten zich aan klei. Zo komt de vervuiling ook in de rivieren, zeeën en uiteindelijk in vissen terecht. Planten nemen zware metalen op uit de bodem, de lucht en het water. Dieren krijgen zware metalen binnen via het water en voer. Daardoor kunnen vlees en andere dierlijke producten ook zware metalen bevatten.

metalen als aluminium in ons voedsel

Wat zijn de effecten van metalen op het menselijk lichaam?

Een langdurig te hoge inname van zware metalen kan schade veroorzaken aan de nieren, de lever, de hersenen en het zenuwstelsel. Hoogleraar dr. Boyd Haley, van de Universiteit van Kentucky legde een link tussen kwik en aluminium en de ziekte Alzheimer. Hij ontdekte dat de verdikkingen en plaques in het hersenweefsel van Alzheimerpatiënten gelijk waren met door kwikvergiftiging aangetast hersenweefsel. Ook kunnen zware metalen zich binden met cellen die eigenlijk ijzer en kalk moeten binden. Door een lager ijzergehalte in het bloed ontstaat botontkalking. Een langdurig te hoge inname van arseen of cadmium brengen een verhoogd risico op huid- en longkanker met zich mee.

Metalen in onze voeding in Nederland

Het Voedingscentrum informeert en adviseert de Nederlandse bevolking over metalen in voeding en toelaatbare innames. In Nederland zijn maatregelen getroffen om milieuvervuiling met zware metalen terug te dringen. Verder wordt er streng toegezien op voedingsmiddelen die hier worden gemaakt of die worden geïmporteerd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op naleving van de normen. Het risico op een te hoge inname van zware metalen uit onze voeding is hierdoor minimaal. Wel is het door de opgedane kennis belangrijk om verstandige keuzes te maken voor het gebruik van metalen bij de bereiding van ons voedsel.

Roestvaststaal in de voedingsmiddelenindustrie

Roestvast staal is een stabiele homogene legering die voornamelijk bestaat uit ijzer, chroom, nikkel en soms ook molybdeen. IJzer is van nature in voedingsmiddelen aanwezig en niet giftig, zelfs niet bij hoge concentraties. Ook het element nikkel is een natuurlijk bestandsdeel dat in vele levensmiddelen voorkomt. Het chroom uit rvs, vormt het een onzichtbaar laagje chroom(III)oxide (Cr2O3), oftewel de oxidehuid, wanneer het met zuurstof in aanraking komt. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere corrosievorming. Op zeer grote schaal wordt reeds roestvaststaal toegepast in de voedingsmiddelenindustrie. Tot op heden zijn er geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid vastgesteld.

< Ga terug naar nieuws

Wilt u direct meer weten over Hoekman Roestvaststaal?