Geautomatiseerd Lasersnijproces
Ga terug naar nieuws

Hoekman Roestvaststaal uw totaalleverancier

  • Specialist in Roestvaststaal
  • Familiebedrijf
  • Samenwerken aan succes
  • Adviserend
  • Klant staat centraal

Geautomatiseerd Lasersnijproces

en stappen in automatisering CNC-kanten en robotlasproces

De firma Hoekman Roestvaststaal uit Nieuwleusen staat voor complexe uitdagingen. Uitdagingen die voortkomen uit ambitieuze doelstellingen. Begin maart werd de overstap gemaakt naar nieuwe softwarepakketten. Slimme koppelingen tussen het nieuwe ERP-systeem, de tekenpakketten, de calculatie- en nestingsoftware en geautomatiseerde aansturing van de machines, waren het uitgangspunt.

Automatisering is het sleutelwoord

Aan de vooravond van de veranderingen stond Gert Hoekman, die samen met zijn zus Heleen Wildvank – Hoekman, het bedrijf bestiert. Hoekman heeft een heldere visie op hetgeen waar hij met het bedrijf naartoe wil. Automatisering is daarbij het sleutelwoord. Het doel is om kwalitatief goede producten te leveren, met korte levertijden, tegen betaalbare prijzen. Hoekman Roestvaststaal is toeleverancier in plaatwerk, met lasersnijden en cnc-kanten in het dienstenpakket. Anderzijds is Hoekman ook een totaalleverancier in las- en constructiewerk met een verreikende kennis op het gebied van het bewerken van rvs. De markt van de toeleverende industrie richt zich steeds meer op enkelstuks en kleine series, waardoor een korte  doorlooptijd cruciaal is.

Nieuwe Trumpf Lasersnijmachine

Eerder dit jaar werd er uitgebreid met een nieuwe Trumpf lasersnijmachine met LiftMaster Compact beladingssysteem en TruStore platenmagazijn. In combinatie met de softwaresystemen beschikt Hoekman hiermee over een volledig geautomatiseerd snijproces, waardoor er 24 uur per dag man-arm geproduceerd kan worden.

Ook online calculatie zetwerk

Ook de automatisering voor het CNC-kanten is al in een vergevorderd stadium. Er is uitgebreid met twee geschakelde LVD kantbanken, met een gezamenlijke zetlengte tot 7 meter. Daarbij is ook de keuze gemaakt voor een volledig geïntegreerde CAD/CAM-oplossing voor het ontvouwen van plaatwerkproducten, het nesten en de aansturing van de machines. Dit maakt het mogelijk om zowel 3D-plaatwerkonderdelen, als samenstellingen te modelleren.

De klant profiteert hier vooral van in het vernieuwde webportaal, waar hij digitaal offertes kan opvragen. Op basis van het geüploade 3D-bestand in het webportaal, kan direct een nauwkeurige plaatwerkuitslag worden gegenereerd. Bij akkoord op de offerte wordt het product gelijk in productie genomen.

Leverbetrouwbaarheid

In de beginfase van het automatiseringstraject zag Hoekman de leverbetrouwbaarheid wegzakken. “Dat was natuurlijk geen mooie constatering,” aldus Gert Hoekman. “Naast het feit dat de systemen geoptimaliseerd en geïntegreerd moeten worden, is de mens ook nog altijd een belangrijke factor in het geheel. Systemen kunnen niet denken als de mens en bepaalde instellingen moesten nog goed gezet worden. Ook moeten we de nieuwe werkprocessen eigen maken. Dat vergt veel geduld en begrip van je vaste klanten. Iets wat natuurlijk niet eindeloos reikt, ” aldus Gert Hoekman. “Onze klanten hebben een bepaalde verwachting van ons, aangezien wij lasersnijwerk eigenlijk altijd al in 3 werkdagen konden leveren. Belangrijk is dat wij ook graag aan die standaard willen blijven voldoen. Je moet dat niet uit het oog verliezen. Echter, betaal je eerst de prijs en is waarde hetgeen wat je uiteindelijk krijgt.”

Project Smart Welding Factory

Het volgende project loopt alweer parallel aan de huidige projecten, namelijk het automatiseren van het robotlassen. Daarvoor is toenadering gezocht tot het LAC. Daarmee is het project verbonden aan Smart Welding Factory. Er wordt een test uitgevoerd in het Fieldlab van het LAC binnen de Universiteit Twente. Vervolgens wordt bekeken hoe er vorm gegeven kan worden aan het offline programmeren van de lasrobotinstallaties en hoe dit te integreren binnen de huidige werkwijze en software.

< Ga terug naar nieuws

Wilt u direct meer weten over Hoekman Roestvaststaal?